Alkuun Viihde ja media F1 2018

Albert Parkkia                                                                                                                                    

Codemastersin saadessa lisenssin Formula 1- peleihin vuosikymmenen taitteessa, sukelsivat pelaajien odotukset kuin järveen nakattu betoniharkko. Eikä ihme sillä tuohon aikaan rata-autoilun saralla "referensseinä" toimivat TOCA Race Driver- saaga ja Race Driver: GRID huristelu, josta lähtöjään olevaan Ego-pelimoottoriin kasattiin ensimmäisten F1 pelien fysiikkamallinnus. Käytännössä Geoff Grammondin Grand Prix- saagaa kolunneita virtuaaliformula-ajamisen konkareita läpsäistiin poskelle oikein kunnolla. Toki 2000-luvun loppu oli sinällään lohdutonta aikaa kun Simbinin GTR- sarja oli hiipunut, eikä kaupanhyllyltä oikein tarjottu enää ehtaa simulaattoria, joten Codemastersilla ei ollut ulkopuolisia menestyspaineita ajomallin tekemisen suhteen.

Sennan entinen työhuone                                                                                                                     

Itse astuin kyytiin jo 2010:n version kohdalla, mutta pelailut jäivät hyvin vähiin, koska ajopuolta ei oltu toteuttettu kovin kaksinaisesti, esimerkiksi auton lähtiessä lapasesta se kääntyi vain 90 astetta, vaikka tilanteesta olisi normaalisti seurannut kunnon piruetit. Seuravassa osassa yritettiin mallinta KERS- järjestelmää, joka muistutti lähinnä NFS-sarjan ilokaasun käyttöä. Kankean alun jälkeen F1-sarja parani aina osa osalta pienin askelin, mutta kun markkinnoille alkoi tulla uudenkoulukunnan hard core- simulaattoreita, kasvoi Codemastersin puolellakin luultavasti paine kyhäillä jotain realistisempaa, eikä simulaatiomaisesta Dirt Rallysta saatu hyvä palaute haitannut sekään ajatusta astetta kovemmasta Formula- kisailusta. Kesällä 2017 takuulla moni uskoi syksyllä tulevan osan olevan ainoastaan se pakollinen vuosipäivitys, mutta jo tuolloin oli otettu merkittäviä harppauksia parempaan suuntan ajomallin kannalta. Äkkiseltään uusin F1 2018 ei tuokaan paperilla mitään maata järisyttävää, mutta mitä sitten onkaan tarjolla?

Tässä kävi vuonna -99 vähän kehnosti...                                                                                           

Heti alkuun GRID:n ajoilta tuttu käsijarrru ainakin loistaa poissaolollaan! Ehkä se nyt taitaa mennäkin jo perusoletusten piikkiin ettei käsijarrua saa enää asetettua yhdenkään napin alle. Valtaosan yli 20 tunnin testirupeamasta, olen ajanut uudella kalustolla, vaikka klassikoitakin löytyisi. Auton yleinen olemus on selvästi lähempenä jäykkää kivirekeä kuin edellisessä osassa, joka tuntuu järkeen käyvältä puhuttaessa kuninkuusluokan huippuinsinöörien kehittämästä rataohjuksesta. Tästä suoraa seurausta on perän irtoaminen äkkinäisemmin, ja aiemmista osista poiketen auto todellakin spinnaa kämmätessä ajosuorituksen! Auton aliohjaaminen lukkojarrutuksessa on jopa "koodimestarien" piirissäkin tuttua, mutta tässä se vaikuttaa toimivan muissakin tilateissa odotetusti ja rankaisee pelaajaa vääränajolinjan valinnasta. Siivekkeiden aerodynaaminenpito helpottaa menoa yli 200km/h:n vauhdista, mutta renkaan osuessa kanttiin on paikallaan hyvin terävä korjausliike, eikä sekään aina riitä. Anteeksi antoa on hieman enemmän verrattuna Assetto Corsaan, mikä ei silti tarkoita että auton pystyisi pelastamaan ylenpalttisista kulmista.

"It´s lights out and away we go!"                                                                                                       

Modernissa kalustossa laittaa kuskin keskittymisen koville kaiken muun lisäksi ajon aikana tapahtuvat "on-board"- tyyliset säädöt. Kierroksen mittaan joutuu ruuvailemaan mm. ERS- järjestelmää sekä bensakarttoja, sen mukaan mikä on akkujen varaus ja paljonko stinttiä on vielä jäljellä. Avattava takasiipi tuo oman mausteen jopa Time trial- moodissa, jossa ERS:sää ei tarvitse erikseen säätää. Liikkeelle lähtiessä käytetään kytkintä, mutta mielestäni kytkimen käytön olisi voinut mallintaa koko kisanajaksi, jolloin vaikkapa spinnatessa joutuisi kikkailemaan enemmän saadakseen auton taas liikkeelle. Tämä hiuomio koskien siis uutta kalustoa. Mitä vanhaan kalustoon tulee, ei sitä ole suinkaan mallinettu väärällä kädellä, jopa 90-luvun autoissa on tuntuvia eroja, esimerkiksi Häkkisen McLaren on erittäin hermostunut mekaanisen pidonrajoilla urarenkaista johtuen, mutta siivekkeiden astuessa peliin saa taas avata sitä kaasua. Sekä uusia että vanhoja menepelejä pystyy säätämään, joskin siinä määrin on annettu armoa ettei kaikkea pysty laittamaan aivan päin honkia, mm. välitykset on säädetty pelin toimesta ja lukon kireyttä ei voi laittaa ulos ikkunasta, vaan säätö tapahtuu järkevällä alueella.

Joko tästä pti kääntyä?                                                                                                                     

Grafiikka on kaunista, rakkulat erottuvat kuumentuneiden sliksien pinnalta, ja radat ovat yksityiskohtaisia. Ihan AC:n tasolle ei ratojen mallinnus yllä, koska niitä ei ole laserskannattu, joten pienimpiä nyppyjä ei aina löydy ja osa kanteista mm. Paul Ricardissa on ilman kourua joka niissä oikeasti tulisi olla. Äänet ovat hyvää tasoa, vaikkei siihen kirkkassen kymppiin ylletäkään. Tiimiradion kisainsinööri ansaitsee kiitokset ajan tasaisilla tiedoillaan, tuoden tunnelmaa paikalla olemisesta. Valikot ovat selkeät, aina kontrollien määritystä myöden.

Tarvittavat säädöt                                                                                                                          

Ratinantama palaute tuntuu olevan kuumapuheenaihe näinä päivinä, ja siinä on kyllä onnistuttu hyvin, aidonoloinen aliohjaaminen on oikeastaan ainoa asia jonka joutuu paikoin ennakoimaan ja ehkä opettelmaan ulkoa, mutta sen laittaisin enemmän F1 auton alustan kuin forcefeedbackin syyksi. Pitkän koluamisen jälkeen kuuluu kysmys, mitkä ovat nyt ne loppusanat? Äkkiä voisi luulla tämänkin olevan vain pakollinen vuosipäivtys, mutta tällä kertaa päivitettiin ratintakanaolijalle olennaisia asioita, ja hyvään kierrokseen on todella pieni virhemarginaali, joka tekee ajamisesta simulaattorin tavoin palkitsevaa. Itse olen vaivihkaa odotellut sitä seuraavaa askelta Codemastersin rata-autoilulle, ja tässä se on.

Mitä nyt tapahtuu?                                                                                                                           

PLUSSAT

+Looginen ja palkitseva ajomalli

+Ajonaikana tapahtuvat säädöt

+Ulkoasu

+Tunnelma

MIINUKSET

-Osa ratojen yksityiskohdista puuttuu

-Miksi tätä jouduttiin odottamaan näin kauan...?

ARVOSANA

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor