Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

Focus Mk1 STW -04 "vähän maalausta"

OSA 5.

Lähdin käyttämään Focusta konttorilla, mutta hylkyhän sieltä tuli... Varsinaiset hylkäysperusteet olivat yli 30% heitto takajarrujen välillä ja väljä oikeanpuolen alapallonivel. Korjauskehotus tuli pimeistä jarruvaloista ja öljyvuodosta vaihdelaatikossa. Jarruja osasin vähän pelätäkin, koska eivät lukkiudu kahvasta kiskomalla edes soralla, ainoastaan kitinää saa aikaiseksi, kaikki muu tuli itselle sitten vähän puun takaa. Heitto jarruissa oli sama sekä käyttö- että käsijarrutesteissä, joten vika lienee mekaanisella puolella, eli joko rummut, kengät tai automaattikiristimet temppuilevat.

Yli viikko sitten aloitin tutkimukset avamaalla oikean ja samalla sen teholtaan mittauksissa heikomman puolen. Rummun meinaisin aluksi irroittaa avaamalla napamutterin, vaan näkyi olevan se "kasattava mutteri", jota ei välttämättä saa yhtenä enää takaisin, joten päätin ottaa rummun napoineen irti avaamalla jarrukilven takaa 4 pulttia. Ensimmäinen haaverikin sattui, kun yritin ottaa ABS-anturinjohtoa epätoivoisesti pois navasta, ja kun ei irroinnut, niin katkihan se meni... Muutama minuutti myöhemmin löysin sen oikean liitoskohdan runkopalkin luota :-)

Kuvailin purkuvaiheen tarkasti, saadakseni joskus kasaankin nämä. Samalla päätin syventyä automaattikiristimen toimintaan tässä autossa (näitäkin on hyvin erilaisia kun verrataan vaikka japseihin) ja näyttää että säädössä on epäkeskon muotoinen ratas/sirppi joka jarrupoljinta painaessa siirtyy irti tuosta pienemmästä hammaspyörästä ojentuen ulommas kunnes kengät ottavat rumpuun, tämän jälkeen sirppi lukittuu uuteen asentoonsa jolloin kenkä ei palaa takaisin kuin ainoastaan sen verran ettei se jää laahaaman.

Varaosat löytyivät suoraan hyllystä ja vieläpä sopuhintaan, homma jatkui siis maanantai-iltana. Kuvassa on jo vasemmanpuolen purku menossa.

Kasaaminen, etenkin jousten paikalleen asennus, vaatii taas niitä jäämiehen hermoja, mutta yksi asia täytyy mainita; automaattisäädintä paikallaan pitävä pieni jousi täytyy asentaa kengän ja itse säätimen väliin ennen kenkien kasausta jarrukilpeen ja ennen palautusjousien asennusta! Saatuani osat nippuun ehti pimeä tulla, jarrujen testaus siis jäi seuraavan kertaan.. ABS- anturinjohdot sain päivällä kolvattua takaisin, siltä osinkin pieni jännitys vatsanpohjassa, että mahtaako ABS-valo sammua.

Keskiviikkona jatkoin "säätöjen" parissa, ensin vaikutti todella ABS-valo jäävän päälle pysyäkseen. Mittailin töpselistä, ja anturin pitäisi olla kunnossa, mutta ei vaan valo sammu. Kun sain töpselin pohjaan, ajattelin testata joka tapauksessa jarrut valosta huolimatta. Painelin poljinta pohjaan ja nyin käsijarrusta, näin kengät tulevat ns. iholle rummun tuntumaan. Ottaessani kunnon jarrutksen alkoi kuulua tuttu rutina ja ABS-valo sammui! Tämän jälkeen suuntasin maantielle, ajoin n. 5km matkan koko ajan käsijarrua riuhtoen, tuntuma parana nykäisy nykäisyltä, ja lopulta renkaat sai lukkoonkin. Soratiellä kävin vielä varmistimassa jääkö yhtä pitkät raidat, ja niin vain jäi. Tämä remontti taisi onnistua... :-)  

Alapallon vaihto ei aluksi vaikuttanut kummoiselta hommalta. Jo kertaalleen avattu Torx-pultti tuli helpolla pois, mutta alapallon niittejä en saanut irti paikallaan, joten ruuvailin koko varren pois autosta, pultit lähtivät kaikki ehjinä, vaikka tiukassa olivatkin.

Niitit hioin matalaksi rälläkällä, vaan eivät tulleet pois hakkaamalla siltikään, kuitenkin poraamalla ja pienehköllä "suostuttelulla" nivel irtaantui varresta.

Uuuden sai pultata kiinni, eikä varren asennus autoon päin olisi ollut paha homma ollenkaan, kunnes siitä viimeisenä kiristettävästä Torx-pultista korkkasi kierre.. XD Taas näytti viikon odottelulta, siksi soitin heti Hartikaiselle tilausmielessä, mutta heillä olikin kyseinen pultti hyllytavarana! Kiiren vilkkaa heille ja takaisin kaatosateeseen ruuvaamaan, koska kyse oli enää yhden pultin ja renkaan paikalleen ruuvaamisesta.

Siellä se nyt on. Tukivarren puslat onneksi näyttivät hyväkuntoisilta, joten siltä osin perusteltua vaihtaa pelkkä nivel. Tänään ennen konttorilla tehtävää jälkitarkistusta, vaihdoin vielä polttimot taakse, ja testasin toimivuuden käyttämällä keilahallin ikkunaa peilinä :-)

Leima tuli!

Seuraavana alkaa luultavasti rengas sekä vanne ruletti, kun ollaan talvikaudelle vaivihkaa siirtymässä. Voisihan ne öljytkin muuten vaihtaa. Oli myöskin unohtua vallan muutama muu remontti keväältä, niistäkin juttua lähi viikkoina.

Omega onkin tarjoillut niin mukavaa kyytiä, että Focus unohtunut leiman jälkeen miltei kahdeksi viikoksi seisomaan... Koska mitään ei ole juuri nyt autolle tapahtunut, on hyvä väli kerrata muutama juttu, joka jäi keväällä kirjoittamatta. Yksi näistä oli vetoakseleiden ja stefojen vaihto. Autohan siis vuoti öljyä vaihdelaatikosta, ja epäilykset kohdistuivat kuskin puoleiseen vetoakselin stefaan. Sain onneksi tehdä homman nosturilla, joten alku menikin sutjakasti. Napamutteri irtosi pyssyllä, joskin hämmennystä aiheutti että mutteri tuli osissa pois! Luulin jo särkeneeni sen mutta sama juttu oli apukuskin puolella, onneksi uusien tarvikevetarien mukana tuli kiinteät napamutterit. Peloteltu alapallon irroitus ollaktuesta ei sekään kohtuuttomia ponnisteluja vaatinut, löin vain tuurnan avulla pultin pois tilastaan, levitin hahloa, jonka jälkeen alapallon irtosi, kun kampesi rengasraudalla tukivartta alas päin. Suurin taistelu käytiin lopulta itse vetarin sisäpään laatikosta irti saamiseksi.

Laatikon sisäpuolella olevaa lukkorengasta ei pysty vapauttamaan oikein mitenkään, mikä taas tarkoittaa että akseli on saatava iskettyä ulospäin. Päivän loppuessa jo uhkaavasti, ehdin muokata yhtä liukuvasaraa sopivaksi sisemmän tumpin taakse ja napakalla iskulla vetari tuli pois. Kuvan ottohetkellä helpotus oli suuri! Uusi vain painamalla tilaansa ja tätä ennen toki uusi stefa. Vaihdoin seuraavana päivänä toiselle puolella samat osat. Öljyiksi laatikkoon tuli Fordin pullossa olevaa tavaraa.

Tuollainen oli alkuperäinen napamutteri.

Edellisessä päivityksessa kirjoittelin jo ongelmista apukuskin puolen Torx-pultin kanssa, joka saattoi vahingoittua kevään remontissa liian kovakouraisen irroituksen yhteydessä. Vasemman puoleinen pultti oli se uusi jonka laitoin nyt alapallon vaihdon yhteydessä, tarkoitettu Fiestaan/Escortiin, mutta sopi myös Focukseen.

Toinen jälkiraportti liittyy sytytystulppiin. Sinällään niiden vaihto ei ole kummoinen remontti, mutta luvut ovatkin tässä se mielenkiintoisin osuus... Itse olin ajanut autolla tuolloin 169tkm jona aikana tulppia ei oltu ikinä vaihdettu, yhteensä autolla oli rullattu 258tkm, eikä huoltokirjassa oli merkintää että tulppia olisi aiemminkaan uusittu. Yleensä kun tulpan elinkaari on maksimissaan 60tkm, niin alkaa auton ajokuntoisuus olla jonkin asteinen ihme.. Jos ei äskeiset luvut vielä häkellyttäneet tarpeeksi, niin mittasin vanhojen tulppien kärkiväliksi 2mm, kun sen kuuluisi olla alle millin! Uudet tulpat laitoin ihan normaalit NGK:t, joten kai niillä sen 60tkm taas ajaa :-)  

Sitten tullaankin tähän päivään. Otin Focuksen jälleen ajoon, sillä torstaina käytän sen nelipyöräsuuntauksessa. Yöt ovat olleet kylmiä kuten näkyy.

Pitkä tovi taas ehti vierähtää ennen tätä päivitystä. Kiireitä on pitänyt, koska olin lokakaan rengassesongissa volkkarin merkkihuollossa, ja nyt vielä jatkan ajoneuvoasentaja opintoihini kuuluvalla harjoittelulla samassa firmassa. Siitä johtuen aika sekä jaksaminen on ollut hieman kortilla. Ehkä yksi kinkkisimmistä huolloista olosuhteisiin nähden oli öljynvaihto... taivasalla. Focuksessa tyhjennysproppu on aivan keskellä autoa, joten kosla pitäisi saada turvallisesti ylös, että propun avaamaan pääsisi. Pehmeällä pihalla joutui siis improvisoimaan. Laitoin joka tassun alle Sierrasta joutilaaksi jääneen peltivanteen, näin onnistuin pitkällä jatkolla laskemaan öljyt pois. Suodatin irtosikin ihan käsivoimin :-) Öljyiksi tuli Fordin omassa purkissa olevaa tavaraa. Samalla vaihdoin talvirenkaat alle. Lunta sateli jo uhkaavasti tuolloin... Samalla panin merkille kuluneet pahasti etujarrupalat, joka selittikin alhaisen jarrunesteentason säiliössä.

Tänään otin työn alle palojen vaihdoin, toki piti ensin kolata lunta pois tieltä ennen kuin pääsi edes aloittamaan. Levy oli vielä kunnossa ja mikä parasta mäntä liikkui yhä kevyesti! Liukutapit puhdistin ja rasvasin kasatessa.

Paloissa oli sittenkin vielä pintaa, mutta mieluummin vaihdan ne nyt, kuin joulu-tammikuussa kovien pakkasten aikaan pilkkopimeässä.. Poljintuntuma oli heti hyvä, eivätkä jarrut kuumenneet koeajolla. Jos nyt oltaisiin valmiina talveen, tai sehän tuli jo XD

Lumihöyläkin vaan liikkuu yhä. Ajoittaista hauskuutta on tarjoillut kesivä anturin juotos, minkä vuoksi ABS:sät ja luistonesto sammuvat kokonaan :-) Kilpuriakin kävin tallissa vilkaisemassa, päälle kertynyt lisää pölyä ja hämähäkin seittejä, joten siltä osin kaikki kunnossa... :-)

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor