Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9

Focus Mk1 STW -04 "vähän maalausta"

OSA 5.

Lähdin käyttämään Focusta konttorilla, mutta hylkyhän sieltä tuli... Varsinaiset hylkäysperusteet olivat yli 30% heitto takajarrujen välillä ja väljä oikeanpuolen alapallonivel. Korjauskehotus tuli pimeistä jarruvaloista ja öljyvuodosta vaihdelaatikossa. Jarruja osasin vähän pelätäkin, koska eivät lukkiudu kahvasta kiskomalla edes soralla, ainoastaan kitinää saa aikaiseksi, kaikki muu tuli itselle sitten vähän puun takaa. Heitto jarruissa oli sama sekä käyttö- että käsijarrutesteissä, joten vika lienee mekaanisella puolella, eli joko rummut, kengät tai automaattikiristimet temppuilevat.

Yli viikko sitten aloitin tutkimukset avamaalla oikean ja samalla sen teholtaan mittauksissa heikomman puolen. Rummun meinaisin aluksi irroittaa avaamalla napamutterin, vaan näkyi olevan se "kasattava mutteri", jota ei välttämättä saa yhtenä enää takaisin, joten päätin ottaa rummun napoineen irti avaamalla jarrukilven takaa 4 pulttia. Ensimmäinen haaverikin sattui, kun yritin ottaa ABS-anturinjohtoa epätoivoisesti pois navasta, ja kun ei irroinnut, niin katkihan se meni... Muutama minuutti myöhemmin löysin sen oikean liitoskohdan runkopalkin luota :-)

Kuvailin purkuvaiheen tarkasti, saadakseni joskus kasaankin nämä. Samalla päätin syventyä automaattikiristimen toimintaan tässä autossa (näitäkin on hyvin erilaisia kun verrataan vaikka japseihin) ja näyttää että säädössä on epäkeskon muotoinen ratas/sirppi joka jarrupoljinta painaessa siirtyy irti tuosta pienemmästä hammaspyörästä ojentuen ulommas kunnes kengät ottavat rumpuun, tämän jälkeen sirppi lukittuu uuteen asentoonsa jolloin kenkä ei palaa takaisin kuin ainoastaan sen verran ettei se jää laahaaman.

Varaosat löytyivät suoraan hyllystä ja vieläpä sopuhintaan, homma jatkui siis maanantai-iltana. Kuvassa on jo vasemmanpuolen purku menossa.

Kasaaminen, etenkin jousten paikalleen asennus, vaatii taas niitä jäämiehen hermoja, mutta yksi asia täytyy mainita; automaattisäädintä paikallaan pitävä pieni jousi täytyy asentaa kengän ja itse säätimen väliin ennen kenkien kasausta jarrukilpeen ja ennen palautusjousien asennusta! Saatuani osat nippuun ehti pimeä tulla, jarrujen testaus siis jäi seuraavan kertaan.. ABS- anturinjohdot sain päivällä kolvattua takaisin, siltä osinkin pieni jännitys vatsanpohjassa, että mahtaako ABS-valo sammua.

Keskiviikkona jatkoin "säätöjen" parissa, ensin vaikutti todella ABS-valo jäävän päälle pysyäkseen. Mittailin töpselistä, ja anturin pitäisi olla kunnossa, mutta ei vaan valo sammu. Kun sain töpselin pohjaan, ajattelin testata joka tapauksessa jarrut valosta huolimatta. Painelin poljinta pohjaan ja nyin käsijarrusta, näin kengät tulevat ns. iholle rummun tuntumaan. Ottaessani kunnon jarrutksen alkoi kuulua tuttu rutina ja ABS-valo sammui! Tämän jälkeen suuntasin maantielle, ajoin n. 5km matkan koko ajan käsijarrua riuhtoen, tuntuma parana nykäisy nykäisyltä, ja lopulta renkaat sai lukkoonkin. Soratiellä kävin vielä varmistimassa jääkö yhtä pitkät raidat, ja niin vain jäi. Tämä remontti taisi onnistua... :-)  

Alapallon vaihto ei aluksi vaikuttanut kummoiselta hommalta. Jo kertaalleen avattu Torx-pultti tuli helpolla pois, mutta alapallon niittejä en saanut irti paikallaan, joten ruuvailin koko varren pois autosta, pultit lähtivät kaikki ehjinä, vaikka tiukassa olivatkin.

Niitit hioin matalaksi rälläkällä, vaan eivät tulleet pois hakkaamalla siltikään, kuitenkin poraamalla ja pienehköllä "suostuttelulla" nivel irtaantui varresta.

Uuuden sai pultata kiinni, eikä varren asennus autoon päin olisi ollut paha homma ollenkaan, kunnes siitä viimeisenä kiristettävästä Torx-pultista korkkasi kierre.. XD Taas näytti viikon odottelulta, siksi soitin heti Hartikaiselle tilausmielessä, mutta heillä olikin kyseinen pultti hyllytavarana! Kiiren vilkkaa heille ja takaisin kaatosateeseen ruuvaamaan, koska kyse oli enää yhden pultin ja renkaan paikalleen ruuvaamisesta.

Siellä se nyt on. Tukivarren puslat onneksi näyttivät hyväkuntoisilta, joten siltä osin perusteltua vaihtaa pelkkä nivel. Tänään ennen konttorilla tehtävää jälkitarkistusta, vaihdoin vielä polttimot taakse, ja testasin toimivuuden käyttämällä keilahallin ikkunaa peilinä :-)

Leima tuli!

Seuraavana alkaa luultavasti rengas sekä vanne ruletti, kun ollaan talvikaudelle vaivihkaa siirtymässä. Voisihan ne öljytkin muuten vaihtaa. Oli myöskin unohtua vallan muutama muu remontti keväältä, niistäkin juttua lähi viikkoina.

Omega onkin tarjoillut niin mukavaa kyytiä, että Focus unohtunut leiman jälkeen miltei kahdeksi viikoksi seisomaan... Koska mitään ei ole juuri nyt autolle tapahtunut, on hyvä väli kerrata muutama juttu, joka jäi keväällä kirjoittamatta. Yksi näistä oli vetoakseleiden ja stefojen vaihto. Autohan siis vuoti öljyä vaihdelaatikosta, ja epäilykset kohdistuivat kuskin puoleiseen vetoakselin stefaan. Sain onneksi tehdä homman nosturilla, joten alku menikin sutjakasti. Napamutteri irtosi pyssyllä, joskin hämmennystä aiheutti että mutteri tuli osissa pois! Luulin jo särkeneeni sen mutta sama juttu oli apukuskin puolella, onneksi uusien tarvikevetarien mukana tuli kiinteät napamutterit. Peloteltu alapallon irroitus ollaktuesta ei sekään kohtuuttomia ponnisteluja vaatinut, löin vain tuurnan avulla pultin pois tilastaan, levitin hahloa, jonka jälkeen alapallon irtosi, kun kampesi rengasraudalla tukivartta alas päin. Suurin taistelu käytiin lopulta itse vetarin sisäpään laatikosta irti saamiseksi.

Laatikon sisäpuolella olevaa lukkorengasta ei pysty vapauttamaan oikein mitenkään, mikä taas tarkoittaa että akseli on saatava iskettyä ulospäin. Päivän loppuessa jo uhkaavasti, ehdin muokata yhtä liukuvasaraa sopivaksi sisemmän tumpin taakse ja napakalla iskulla vetari tuli pois. Kuvan ottohetkellä helpotus oli suuri! Uusi vain painamalla tilaansa ja tätä ennen toki uusi stefa. Vaihdoin seuraavana päivänä toiselle puolella samat osat. Öljyiksi laatikkoon tuli Fordin pullossa olevaa tavaraa.

Tuollainen oli alkuperäinen napamutteri.

Edellisessä päivityksessa kirjoittelin jo ongelmista apukuskin puolen Torx-pultin kanssa, joka saattoi vahingoittua kevään remontissa liian kovakouraisen irroituksen yhteydessä. Vasemman puoleinen pultti oli se uusi jonka laitoin nyt alapallon vaihdon yhteydessä, tarkoitettu Fiestaan/Escortiin, mutta sopi myös Focukseen.

Toinen jälkiraportti liittyy sytytystulppiin. Sinällään niiden vaihto ei ole kummoinen remontti, mutta luvut ovatkin tässä se mielenkiintoisin osuus... Itse olin ajanut autolla tuolloin 169tkm jona aikana tulppia ei oltu ikinä vaihdettu, yhteensä autolla oli rullattu 258tkm, eikä huoltokirjassa oli merkintää että tulppia olisi aiemminkaan uusittu. Yleensä kun tulpan elinkaari on maksimissaan 60tkm, niin alkaa auton ajokuntoisuus olla jonkin asteinen ihme.. Jos ei äskeiset luvut vielä häkellyttäneet tarpeeksi, niin mittasin vanhojen tulppien kärkiväliksi 2mm, kun sen kuuluisi olla alle millin! Uudet tulpat laitoin ihan normaalit NGK:t, joten kai niillä sen 60tkm taas ajaa :-)  

Sitten tullaankin tähän päivään. Otin Focuksen jälleen ajoon, sillä torstaina käytän sen nelipyöräsuuntauksessa. Yöt ovat olleet kylmiä kuten näkyy.

Pitkä tovi taas ehti vierähtää ennen tätä päivitystä. Kiireitä on pitänyt, koska olin lokakaan rengassesongissa volkkarin merkkihuollossa, ja nyt vielä jatkan ajoneuvoasentaja opintoihini kuuluvalla harjoittelulla samassa firmassa. Siitä johtuen aika sekä jaksaminen on ollut hieman kortilla. Ehkä yksi kinkkisimmistä huolloista olosuhteisiin nähden oli öljynvaihto... taivasalla. Focuksessa tyhjennysproppu on aivan keskellä autoa, joten kosla pitäisi saada turvallisesti ylös, että propun avaamaan pääsisi. Pehmeällä pihalla joutui siis improvisoimaan. Laitoin joka tassun alle Sierrasta joutilaaksi jääneen peltivanteen, näin onnistuin pitkällä jatkolla laskemaan öljyt pois. Suodatin irtosikin ihan käsivoimin :-) Öljyiksi tuli Fordin omassa purkissa olevaa tavaraa. Samalla vaihdoin talvirenkaat alle. Lunta sateli jo uhkaavasti tuolloin... Samalla panin merkille kuluneet pahasti etujarrupalat, joka selittikin alhaisen jarrunesteentason säiliössä.

Tänään otin työn alle palojen vaihdoin, toki piti ensin kolata lunta pois tieltä ennen kuin pääsi edes aloittamaan. Levy oli vielä kunnossa ja mikä parasta mäntä liikkui yhä kevyesti! Liukutapit puhdistin ja rasvasin kasatessa.

Paloissa oli sittenkin vielä pintaa, mutta mieluummin vaihdan ne nyt, kuin joulu-tammikuussa kovien pakkasten aikaan pilkkopimeässä.. Poljintuntuma oli heti hyvä, eivätkä jarrut kuumenneet koeajolla. Jos nyt oltaisiin valmiina talveen, tai sehän tuli jo XD

Lumihöyläkin vaan liikkuu yhä. Ajoittaista hauskuutta on tarjoillut kesivä anturin juotos, minkä vuoksi ABS:sät ja luistonesto sammuvat kokonaan :-) Kilpuriakin kävin tallissa vilkaisemassa, päälle kertynyt lisää pölyä ja hämähäkin seittejä, joten siltä osin kaikki kunnossa... :-)

Focus sai laittoa (ja ärräpäitä) osakseen vaihteeksi. Huomasin muutamalla ajokerralla että kulutus on hieman kasvanut, samoin pakokaasu haisee aika kitkerältä, niinpä lähdin liikkeelle helpoilla korteilla...

Ilmansuodatinta ei ole vaihdettu vuosiin, joten uutta tilalle, vanha olikin aika tukkoisen näköinen. Koska tulpillakin takana kilometrejä tuplaten yli suositun vaihtovälin, hommasin tilalle platinakärkitulpat joilla oikeasti se 60tkm vaihtoväli, allekirjoittaneella vähän enemmänkin ehkä :-) Vaikka oletin vanhojen tulppien olevan mustat/karstaiset, näyttivät ne yllättävän eheiltä, mutta uudet tuli joka tapauksessa tilalle. Kytkiessäni sytytysvirtoja autoon, kuulin heti olevan ilmaa bensalinjoissa, toki auto oli seissyt pari viikkoa.. Kun laitoin koneen käymään, alkoi haista raaka bensa, ja linjoista valui norona menovettä tontille! Vika paikallistui bensasuodattimelle, koska muovisetletkut jotka siihen tulevat vaikuttavat aika pommin varmoilta, kun vain ei asentaessa murjo niitä, ja tästä päästäänkin seuraavaan haasteeseen, saada suodatin pois... Pihalla tehdessä autoa sain suht. huonosti nostettua turvallisesti, joten ahdasta tuli olemaan. Ensin avasin suodattaminen kannakkeen 8mm avainvälillä olevan pultin, jotta sain sitä alemmas. Silti oli melkoinen kieli keskellä suutä ährääminen temppuilla klipsit auki letkuista.

Lopulta osa oli siististi pois, ja olihan siinä ihan reikä pannan vieressä. Laitoin tilalle uuden tatvikeosan. Onnistui kerrasta, eikä vuotanut enää. Koeajolla tuntui että nämä minimaaliset toimenpiteet olivat tuoneet vetoja takaisin autoon, tai ainakin vielä ennen remontteja kone vaikutti todella nuhaiselta. Autolla tuli ajeltua mukava 400km testilenkki 140km/h molemmin puolin :-) Huomasin konetilaa syynäillessäni moniurahihnan pykineen pahoin, eikä ihme koska jakopäänrempasta on mennyt jo 100tkm, joten seuraavana olisi huoltoa sille osuudelle. Tilailin jo ajoitustyökalut, mutta varaosat vielä teettelevät tuloaan. Ei voi kun odotella, "tick and tock, and in between".

Vaikka olosuhteet ja kelit ovat mitä ovat, päätin laittaa Focukseen uudet jakopään osat. Joudun siis tekemään homman taivasalla, mutta äkki tutkailujen perusteella vaikuttaa että homman pystyy tekemään kunnolla ja turvallisesti kun vähän asettaa työjärjestystä tilanteeseen sopivaksi. Focuksen Zetec S- tekniikan jakopää on kieltämättä aikakautensa tympeimpiä tehdä, ja moni rikkonut venttiilit kyseisessä revohkassa. Nyt en siis vertaa tulevaa remonttia öljyssäuiviinhihnakoneisiin, niissä kun voi vierähtää tovi ammattikorjaamollakin. Tunkkasin auton keulan Sierran vanhojen kiekkojen päälle. Kannoin työkalut hollille ja hain tallista sitä mukaa lisää miten remontti eteni.

Tässä koneessa jakopäässä ei siis ole mitään merkkejä, vaan se ajoitetaan Fordiin tarkoitetuilla työkaluilla, nokka-akselien väliin tulevalla latalla ja tapilla jota vasten kampiakselinvastapaino käännetään. Tappeja tuli kolmea eri sorttia, ja tähän (Zetec S) tulee OEM/Ford-numerolla 303-507 oleva tappi, ei siis mikä tahansa M10-pultti, niin kuin osa luulee.. Jotta nokkien merkit saadaan näkyville alkoi homma loogisesti irroittamalla venttiilinkoppa, jonka tiellä olivat tulpanjohdot, lämpötunnistimen-, suutinkiskon ja asentotunnistmien johdot. Lukuisia letkuja piti myös siirrellä syrjään, jonka jälkeen avasin kopan 8mm avainväillä olevat pultit. Jakokoppaa löysäsin vähän, että sain pujoteltua venttiilikannen pois. Kampiakselin ajoittamiseksi ei olisi mitään tarvinnut purkaa, koska koneen takapuolelta ruuvataan vain tulppa pois, johon sitten tilalle kierretään ajoitustappi.

Yksi kompastuskiviä ja niitä tympeitä hommia urakassa on saada kampiakselinhihnapyöränpultti auki. Periaatteessa pulttipyssyn omistajat ehkä klaaraavat purkuvaiheen helposti, mutta venyväkierteinen pultti täytyy saadaa myös paikalleen oikeaan kireyteen, käsin. Tämä onkin se kohta johon ei oikein meinaa saada mistään tietoa. Omien kokemuksien perusteella vaihdesilmässä jarrunpainaminen ei riitä, josta mieleen juolahti PSA-puolen temppu, jossa vauhtipyörä lukitaan, ja näin estetään kampiakselin pyöriminen. Tämän ikäiseen Fordiin ei löytynyt sopivaa valmista ratkaisua, mutta uudempiin kylläkin. Kuvan työkalu on tarkoitettu Mk2 Focuksiin ja Mk4 Mondeoihin, mutta kokeilu osoitti sen olevan käypä myös ikätoveriin!

Lukitustyökalun asentamiseksi täytyy starttii ruuvata pois, koska sen kiinnityksiin ruuvataan tuo aparaatti. Narun laitoin siltä varalta jos putoaa syvemmälle tuo kapistus :-) Ennen lukitsemista olin ajoittanut jakopään.

Pultti aukesi puolenmetrin jatkolla 18mm hylsyllä. Tiukkuudesta kertokoon jotain sekin että koko auton etupää keveni kun työnsin vartta aukipäin... Hihnapyörään varauduin jo käyttämään ulosvetäjää mutta tulikin ihan käsin pois. Tässä kohtaa pystyin purkamaan hammashihnan alemman suojamuovin pois. Vesipumpun meinasin irrottaa pyörineen päivineen, mutta eihän kaikkiin pultteihin päässytkään käsiksi, joten käytin Sierra-ajoilta opittua temppua sen hihnapyörän pulttien aukaisuun, kahden kannan ympäriltä siirtoleukapihdeillä ote, ja yksi pultti kerrallaan vähän auki. Nyt oli pyörä pois tieltä, joten sain kaikki pumpun pultit auki. Vanhan jakoremminkiristimen jaksoi ihan käsi voimin vapauttaa, jolloin hihna tuli pois.

Sitten pantiin hösseliksi. Ajoitin taas jakopään, kuvassa näkyy nokkien ajoitus. Ohje käskee löysätä nokkapyörät, ja kohta selviää miksi. Minä huomasin tämän nimittäin säikähdyksen kautta...

Koneenkorva sekä laturi sen tieltä piti ruuvata pois, nyt sain uuden hihnan tilaansa. Tätä ennen olin jo ruuvannut kevyesti uuden kiristimen tuonne. Kaiken ollessa kohdallaan vedin sokan irti kiristimestä, ja kaikki vaikutti olevan kunnossa. Lukitustyökalu takaisin vauhtipyörään, ja kammenpulttia kirimään! Kyllä, muistin ruuvata alemman suojakannen takaisin... :-) Ensin 40Nm, ja perään koko vartalolla 90 astetta. Ryhdyin tarkastamaan ajoitusta, kone oli raskaampi pyörittää, kun pikkuräikällä kieputin. Saatuani kampiakselin tappi vasten, totesin nokkien olevan päin persettä.. Nokkien vastaavasti ollessa kohdallaan alakerta tuli vartin perässä. Ei näin! Sain löysättyä nokkapyörät ottamalla jakarilla kiinni avainvälistä ja 13mm avaimella pultit. Alakerran käänsin kohdalleen ja nyt myös nokat ennen niiden pulttien kirintään. Pyöritin vielä konetta, ja nyt osui ajoitukset täysin kohdalleen. Alkoi vaan kasvaa huoli, mitä olen jo mahdollisesti rikkonut :-(

Talvi yllätti asentajan, mutta homma eteni silti. Kasailin kaiken takaisin päin.

Venttiilinkoppaan tuli uusi tiiviste. En laittanut siihen liimaa enkä myöskään hihnaa ennen asennettuun vesipumppuunkaan, koska olin putsannut pinnat huolellisesti. Kaikesta huolimatta kone lähti kerrasta käyntiin ilman mitään epämääräisyyksiä, ja vastasi terävästi kaasuun! Laturin valoa tosin paloi jatkuvaan, joten sitä tutkin seuraavana päivänä.

Kuinka ollakaan, johto hapettunut poikki. Liitin sen vaan uudestaan, ja valo sammui. Olen lisäillyt jäähdytysnestettä, ja nyt täytyykin saada ilmat pois järjestelmästä. Tähän asti kaikki siis toimii :-) Jos haluaisin pelkistää aihetta, sanoisi että ollennaista on tosiaan löysätä kaikki jakopäänhihnapyörät, koska niiden asennollahan ei ole minkään valtakunnan merkitystä itse ajoitukseen, koska niin nokilla kuin kammellakaan ei ole kiiloja, vain ajoitustyökalut kertovat kuinka jako on. Toinen huomio, jonka perään kuulutan varoiksi, liittyen hihnapyörienpulttien kirintään; ajoitustyökalut eivät saa olla paikallaan kiristäessä, esim. tappi saattaa katketa alakerran sisään, jonka jälkeen remontti karkaa pois pihalla tehdyn ikkunasta... Näin.

Vesikin lähti kiertämään Fordin huolto-ohjeella, keula ylös, itse ajoin ylämäkeen, kierroksia 2750 niin kauan että flekti käynnistyy, jolloin pidetään minuutti 5000 linssissä, ja palataan takaisin matalemmille kierroksille. Syyläri, ylä- sekä alavesiletkut olivat nyt kaikki kuumia, hyvä. Samalla bongasin syyläristä pienen vuodon, mikä selittääkin jo vuosia varjostaneen nesteen katoamisen, mutta syylärin vaihto on sitten toinen tarina :-) Nyt kun kaikki muu on kuta kuinkin tikissä, niin öljyt pitäisi vaihdella ja ehkä pestäkin autoa ulkoa ja sisältä...

Focuksen osalta on ollut hiljaiseloa osaltaan siksi, ettei auto ole tällä hetkellä liikennekäytössä, mutta summaillaan nyt mitä edellisen päivityksen jälkeen on tapahtunut, eli huhtikuusta eteenpäin. Öljythän vaihdoin jo keväällä, ajamalla koneen kuumaksi ja kiiren vilkkaa auton alle proppua avamaan.. Öljyiksi tuli kuten aina Fordin oma 5W30, ja tällä kertaa suodattimeksi valikoitui OEM-osa, kun ei ollut Motonetissä kovinkaan kallis. Suurempia huolia ei ollutkaan, ennen kesäkuuta...

Aloin vaihtaa uutta syyläriä, mutta kun purin vanhaa pois ja vasta rikottuani siitä yhden lähdön, totesin ettei uutta saakaan paikalle...! Ongelma on että näissä facelifteissä (-02 ja uudemmat) ilmastoinninlauhdutinkenno on yhtä puuta jäähdyttimen kanssa, joten kun irrotat toisen vaihdat molemmat! Uudessa paketissa jännää että kennot olivat erillisiä, joten seuraavassa vaihdossa selviää vaan syylärin uusimisella.. Ilmastoinnin kanssa tein vähän kyseenalaisen ratkaisun, ja laskin hitaasti kylmäaineen vapaaseen ilmaan, avaamalla letku/putkiliitoksen. Nyt kun järjestelmä oli tyhjä, piti luonnollisesti varmistaa ettei kompura pyöri, joten otin magneettikytkimeltä johdon pois, niinpä mentiinkin kaksi viikkoa, kesäkuussa ja KYLLÄ liki 30 asteen helteessä töihin 40km/sivu ilman ilmastointia. Kaksi päivää ennen juhannusta sain sovittua täytön Vianorille, ja homma meni onneksi puikkoihin. Jopa minun kytkemät liitokset lauhdutinkennoon pitivät :-) Flektikin alkoi olla taas mukana, joten ei tarvinnut suunnitella reittiä vältellen liikennevaloja XD

Nyt toilailut on käyty läpi, niin olikin jo katsastuksen aika, leimalle pesin vähän vaihdelaatikkoa öljystä ja käsijarrun herkistin lenkillä soratielle ja riuhtomalla huolella kahvaa, onneksi ei ollut oma tie... :-) Myös ABS-anturin vaihdoin taakse, 20e investoinnilla alkoivat taas ruksuttimet pelaamaan. Leima tulikin että heilahti, päästölaput hain kevällä koululta, niissäkään ei ollut ongelmaa.

Sain painepesuria lainaan, niin pesin Focuksen, myöhemmin pesin myös auton sisältä ja imuroin huolella. Viime viikolla vaihdoin jo nastarenkaat alle ja poikkeuksellisesti myös pölykapselit, ja on muuten paljon siistimmän näköinen noin.

Yksi takauma on pakko ottaa esille vielä, vaikka toilailut olikin jo kertaalleen läpi käyty, nimittäin toukokuussa auto ei lähtenytkään käyntiin ABC:n pihalta. Oli tullut juuri tankille, ja pois lähtiessä startti ei pyörinytkään avaimesta, eikä solenoidin naksausta kuulunut.. Huomasin että on näköjään pudonnut jakopäänrempan aikana mutteri solenoidinjohdon liittimen päältä, ihme kyllä auto oli ollut ajossa jo kuukauden, mutta vasta nyt teki tenät.. Onneksi sain käyntiintyöntö apua, niin pääsin omin voimiin jatkamaan tallille saakka. Siellä lisäsin M8-mutterin ja alkoi taas startti pelittää :-)

Nyt ollaan joka tapauksessa valmiita talveen 2020, josta ainakin alku osuus mennään Fordilla ja Opel puolestaan huilailee. Hyviä pelejä molemmat!

Jottei koko alkutalvi, tai jokin talven tapainen, olisi mennyt pelkästään ajellessa, piti remonttiakin tehdä näin joulun alla. Käsijarru meni leimalla läpi, mutta itseäni häiritsi kovin se että toisella puolella voimaa oli vain 1kN, jonka huomasi heikkoutena (käsi)jarrutuksissa. Lisäksi kahvan liike tuntui oudon veltolta ja kaiken kukkuraksi kässärin irrotti viivellä, mikä olikin hauskaa huomata kurvissa! Takanahan oli jo uudet jarrukengät, ja niiden mukana tulivat myös uudet linkut, joten pelkät käsijarrupuolen ongelmat eivät voineet enää johtua kuin yhdestä tekijästä... Käsijarruvaijeri on tullut tiensä päähän sanoo minun mielikuvitus. Vain muutama päivä sitten oli nosturi vapaana ja osatkin mukana niin aloin panna hösseliksi. Ensin kabiinin puolelta pussi pois kahvalta, jonka jälkeen säätökappale tuli esiin. Sen päällä oli jokin lukitusprikka, sen alta paljastui 10mm avainvälin mutteri, josta säädön sai löysättyä. Auton alta piti purkaa keskimmäinen "tunnelissa" oleva lämpöpelti pois. Tässä kohtaa pääsin muljauttamaan vaijerin etupätkän irti loppuosasta, tai oikeastaan keskiosasta, tämä tuli huomattua hikiotsalla, mutta siitä kohta lisää.. Seuraavaksi otin rummut irti napoineen, kyllä ABS-anturin töpselit muistin irroittaa :-) Kengältä nappasin vaijerinpäät pois ja itse jarrukilvestä irtosi kun painoi vähän niitä läpivienti klipsin kynsiä sisäänpäin. Loppupätkien yhdysvaijerin katkaisin kylmän viileästi, koska tukivarren reiän läpi niitä ei mahdu vetämään pois.

Kuvassa jo uusi osa paikallaan, mutta vastaavan vanhan sain pois vaan ruuvamalla auki 7mm kannalla olevan ruuvin ja kopauttamalla isolla vasaralla ulospäin. Kun vaijeri piti pujottaa pois tulivat tietysti kuvassa näkyvät bensa-sekä jarruputket esteeksi. Irroittamalla putket kahdesta takimmaisesta klipsistä tilaa kuitenkin tuli juuri sopviasti kun apumies VAROVASTI painoi putkia alas, jolloin sain pujoteltua vaijerin pois. Sehän kävikin liian helposti tähän saakka. Alkaessani hahmotella uutta vaijeria tilaansa, huomasin että mukana ei tullut niitä kengille meneviä loppupätkiä! Ensin meinasin laittaa auton vaan kasaan ilman vaijeria, mutta soitin onnea kokeillakseni Fixukselle, ja heillä oli osat hyllyssä! Siispä kiireen vilkkaa laina-autolla sinne, tästä reissusta taidan kirjoittaa oman jutun ajopäiväkirjaan ;-) Asentelin loppupätkätkin kengille, ja aloin liittämään vaijerin etuosaa loppuun naruun. Käytin kahvankin vielä irti ja pujottelin uuden etuosan läpi ja kiersin mutteria vähän jengoille säätökappaleeseen. Auton alla liitin vaijerin viimein yhdeksi.

Nyt on kaikki vanhoja rumpuja lukuunottamatta tip top. Löin osat kiinni ja tein alustavan säädön vaijerille. Hienosäätö tapahui parkkipaikalla eli muutama käsijarrukäännös ja kirintää sitä mukaa, lopulta pussi paikalleen. Tältä erää remontti taputeltuna. ABS-valo jäi palamaan vaikka laitoin sulakkeen takaisin, joten se täytyy vielä tutkailla että onko taas töpseli huonosti kiinni...? Käsijarrukahvan tuntuma on mitä mainoin tällä hetkellä, ja loskakelissä sain maantiellä pyörät lukkoon vielä 80:n vauhdista. Eikä tarvitse enää jännittää jääkö paikat jumiin parkissa. Hommasin lievästi nykyautoihin heränneestä mielenkiinnosta johtuen Fordin testerikappaleen tietokoneeseen, joten luvassa saattaa olla antoisia ja ainakin erilaisia remonttihetkiä mihin on totuttu :-)

"...and then there were 3 000 000km..." On aina hyvä siteerata parhaita, mutta nyt ei kuitenkaan sukelleta muualle kuin autoiluun, koska Focuksesta tuli nyt eräänlainen high milage hero, sillä kilometrejä on takana melkoinen mokoma! Tätä projektia päivittelen totuttua harvemmin, sillä mahtuuhan tällekin sivulle kahden vuoden tapahtumat. Uusi sisäpuhaltimenmoottori saapui juuri ja ajattelin raitisilmasuodattimenkin uusia samaan konkurssiin. Kesälle olisi tiedossa maalaushommiakin, ja etujarrulevyt ovat nekin aika urilla. Omegan otin jo ajoon viikko sitten, mutta henkisesti olen asennoitunut entraamaan tämänkin kuosiin vielä.

Kevään ajaksi siirryin taas etuvetokuskin rooliin, mutta ennen ajoja piti tehdä taas remonttia.. Ensin lapioin ja kolasin jäätymään päässyttä lunta vajaat kaksi tuntia, että sain auton esiin. Tämän jälkeen päästiin itse ongelman äärelle. Auton sisätilanpuhallin oli vinkunut ja kitissyt jo vuosia, loppuajasta alkoi tulla jo ikävää palaneenhajuakin. Suomessa uusi puhallin tarvikkeena (jonka valmistajaa ei edes ilmoiteta) maksaisi mojovat 120e, mutta ulkomailla Nissensin vastaava kustantaisi vain 60e. Kärsivällisyys näin ollen oli kannattavin periaate, ja siksi tilasinkin osat hyvissä ajoin.

Itse vanhanosan purku oli 20 minuutin homma, koska 10 minuutttia meni etsiessä lyhytvartisempaa ristipäämeisseliä... :-) Käytännssä hansikas lokeron 3 ruuvia irti, yhdellä ruuvilla olevan putki pois puhaltimen edestä ja puhallinmoottorin kolme ruuvia auki, jonka jälkeen se on kädessä!

Uusiosa paikallaan, ja johan loppui kitinät. Tässä tapauksessa voitto tehtiin sisään ostossa ja itse tekemällä säästi.

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor