Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9

Focus Mk1 STW -04 "vähän maalausta"

OSA 6.

Focuksen ABS-jarrutkin sain taas jo toimintaan, oli vaan hiekkaa liittimessä estämässä oikeantakapyöräntöpselin pohjaan menoa, tätä nykyä sulake toki poissa paikaltaan :-) Tämä kuitenkaan ei ollut ainoa syy miksi väliprojekti etenee jo sivulle 6... Autoa on vaivannut ärsyttävä vinkaisu nostaessa kytkintä, jo peräti 6 vuotta ja tämän lisäksi laatikon öljyvuodollakin on jo 3-vuotis synttärit, vaikka stefat vaihdoin vetarien mukana. Mittarissa on jo 309 tkm, minkä vuoksi kytkinremontti ei ole mitenkään järkevää, mutta kuitenkin se saattaisi olla mahdollista tehdä itse pienin järjestelyin ja puunauksin, joten pitäisikö silti yrittää...? Totta helvetissä!

Ensin säästin useamman pitkän pennin tekemällä itse puomin jolla tuetaan moottori konetilaan siksi aikaa kun laatikko on irrallaan.

Materiaalina oli 40x40 RHS-putki 4mm seinämällä, ja nuo päätylaput 6mm teräksen jämästä jota oli tallille jäänyt, halpa suoja asentajalle...

Tunkkiin askartelin jo kolme vuotta sitten laatikonnostokäpälän Sierra-projektia varten, toistaiseksi siihen ei ole vielä tekniikkaa löytynyt, joten neitsytmatka kävikin Focuksen konehuoneeseen.

Auton nostaminen ja ylipäänsä mahtua tekemään koko show olikin sitten oma tarina. Ajoin auton niin sisälle kuin mahtui, siten että itsekin pystyn tuolla ryömimään kolhimatta Sierraa. Pukit piti luonnollisesti saada betonille. Alle tuli kaksi pukkia runkopalkkien kohdalle, koska koko ajan oli pieni pelko että joudun apungonkin vielä irti käyttämään. 

Kattokin meinaa tulla vastaan!

Homma meinasi kaatua jo ennen auton pukeille nostoa, apukuskin napamutterin aukaisuun, mutta jatkamalla jatkovartta se lopulta aukesi. Pallonivelet irtosivat kuin ajatus, niin tukivarren kuin raidetangonpäidenkin, vaikken irroitustyökalua ole vieläkään saanut hankittua...XD Jonkinlaisena pullonkaulana etenemiselle pidin kuinka saada kuskin vetari pois laatikosta, kun ei ole kunnollista liukuvasaraa itsellä, aluksi näytti ettei tule siitäkään hommasta mitään, mutta sitten kokeilin brittien temppua; ensin apparin vetari pois ja sieltä reiästä tasauspyörästön läpi kevyt kopsu vasaralla tasapäämeisseliä käyttäen joka tuettu kuskin vetarin sisäpäähän, sehän suorastaan pomppasi pois! Toki edellä mainitussa tempussa pitää varoa poskilaakereita ja tasauspyörästöä yleensä ottaen.

Vaijerit irtosivat laatikonsiirtotangosta kevyesti kiintovaimella kampeamalla. Samalla näkyy se todellinen öljyvuodon aiheuttaja.

Laatikko tuli päältä tunnissa pois, piti turvautua, älkää naurako, Alfamerin vinkkiin jotta vältyin irroittamasta apurunkoa. Tilaa sivulle oli todella vähän, mutta kiilamalla konetta puupalikoilla, tässä tapauksessa laudanpätkillä, eteenpäin, sain juuri ja juuri laatikon sivullepäin irti koneesta, jonka jälkeen laskin sen alas. Kyllä, muistin irroittaa VSS-anturintöpselin :-)

Mielenkiintoinen vaihe oli päästä toteamaan vanhan kytkimen kunto...

...ja sehän oli aivan lasittunut. Niitteihinkään ei olisi ollut pitkältä matkaa enää.

Uudeksi kytkimeksi valikoitui LUK, ja itseasiassa alkuperäisessäkin oli LUKin stanssaus.

Paikat putsattuina ja uusi asetelma sekä levy kiinni pienellä momenttiavaimella.

Painelaakerissa/työsylinterissä piti jopa pröystäillä, sillä hommasin Sachsin tuotteen. Autodocissa oli nimittäin taannoin kytkinosista 40% alennus, joka sekin innoitti tähän remonttiin.

Öljyvuotokin kohtasi viimeisen luvun. Stefa oli aika riekaleina, uusi osa piti hakea marmorilta, jossa se oli kuulemma hyllytavaraa.

Vivustot kasattuna ja uusi stefa poterossaan. Asensin myös vetareille uudet stefat.

Laatikon paikalleen punnerrus oli sitten hikinen sessio! Ensin ihmettelin miksi ylös jää aina 5mm rako kunnes huomasiin siirtovaijerin olleen koneen ja kytkinkopan välissä, taas laatikkoa irti ja uutta yritystä. Viimein kytkinkopanpultit olivat kiinni ja kannekeiden mutterit kireällä. Loppujen osien kasaus oli aika lailla läpihuutohomma. Lisäsin koneeseen vetarien asennuksen jälkeen 2 litraa Fordin lootaöljyä, jonka jälkeen auton sai jo laskea alas.

Välissä piti avata grillikausi :-)

Kytkimen ilmauksen onnistuttua, löin putsarin sekä akkukotelon kiinni, jonka jälkeen oli yksi olennainen juttu edessä.

KOEAJO! Vaikka kuinka nopeaan nostin kytkimen ei vaan kuulu vinkaisua, piti ihan ottaa se teinien kuuluisa kytkinpommi risteyksestä ja antaa kumin laulaa käyttöautolla! Rajusta koeajosta huolimatta laatikko ei vaan öljyä tunnu enää vuotavan. Nopeusmittarikin toimii jälleen kun vaihdoin tässä rytäkässä myös VSS-anturin uuteen. Tämä saattoi olla tylsä päivitys tylsään autoon, mutta eittämättä osoitus että missä tahansa olosuhteissa pystyy vaihtamaan kytkimen, joka olisi oikeassa korjaamossa aika suolainen työ paksullekin lompakolle.

Nyt kun yksi iso pullonkaula auton huollossa on ohitettu, täytynee orintoitua jatkosuunnitelmiin... ;-)

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor