Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

Opel Omega b2 -00 3.0 24v V6 "Sportimmaksi salooniksi"

OSA 1.

31.10.2021 Hyvää huomenta taas, viikko alkaa olla pian arjen osalta pulkassa, ja jostain syystä jo viiden aikaan olen jo hereillä, niin rustaillaan nyt sitten viikon neljäs päivitys. Varoituksen sanana että tämä voi mennä jo vähän liiankin eeppisiin mittasuhteisiin.. Aiemman päivityksen otsikko "...and then there were 3..." saattaa tuoda jotain 70-luvun progepuolelta mieleen, mutta autoihin se enemmän liittyy, ei pelkästään että Omegoita on tullut omistettua kolmen yksilön verran...

...vaan ihan moottorin iskutilavuutta. Kyllä Omega b2 ja 3.0 litrailsella V6-koneella! Jos olen haaveiilut pitkät tovet Cosworth Sierrasta, Renault 8:sta tai muusta vastaavasta vauhtiautosta, on kutos-Omega pyörinyt sekin yli 10 vuotta mielen uumenissa, itse osto tuntui vaan aina siirtyvän joko taloudellisista tai ajallisista syistä. Tänä syksynä kuitenkin palaset loksahtivat opiskelujen jälkeen kohdalleen, kun pääsin rengasliikkeeseen sesonkiin töihin, vieläpä asiallisella liksalla ja tämä kyseinen Omega tuli myyntiin naapuri pitäjään myyntiin.

Tämä on ehkä ensimmäinen kerta kun oikeasti aihetta heittää 2000-luvun kliseen omainen sanonta, "tärkein eli tekniikka ensin", jo projektiaihiosta. Koneena siis 3.0 24-venttiilinen V6 eli Opel-miesten kesken X30XE, tehoa 211hv ja vääntöä 249Nm. Vaparikoneelle lukemat ovat ihan kiitettävät, ottaen huomioon että teho on heti ja tasaisesti käytettävissä ilman viiveitä. Takuulla painitaan samassa sarjassa BMW 525:n ja E-mersun kanssa :-) Kuten moottorin tyyppikoodi ehkä kertoo mennään mukavasti Euro2-päästöluokkaan joten harrastamiselle olisi vapaat kädet, vaikka vielä en moottoria ole ajatellut virittää. Mainittakoon että tämä on vaijerikaasulla joten sekin lisää välittömyyttä ajoelämykseen. Jakopää pitäisi tehdä kiireen vilkkaa, sillä edellinen merkintä huoltokirjassa oli vuodelta 2013 ja itse asiassa kilometritkin menneet yli. Oikeanpuolen venttiilinkoppa näyttäisi vähän tihkuvan öljyä. Autossa on myös luistonesto, joten perä on avoin, ilmeisesti tuotu Suomeen. Autolla on ajettu vain 180tkm, mutta suhtauden pienellä varauksella silti lukemaan.

Projektiauton tapauksessa piti tietysti jotain remonttia tai sen tapaista tehdä, niin mennään sitten tällaisella bittiasennuksella, joten Opcom kiinni ja koodin lukuun!

Moottoriohjaimen puolelta löytyi neljä not present-haamukoodia.

Myös laatikon puolella oli muistissa vikakoodeja, jotka saattaisivat selittää yliherkän kickdownin toimintaa kiihdytyksissä.

Kyseessä on tosiaan automaatti, joten ensimmäinen varsinainen rakentelun kohta olisi muuttaa tämä manuaaliksi. Ilmeisesti paras ratkaisu olisi käyttää turbo-Calibran (C20LET) kiinteäävauhtipyörää ja laittaa työsylinterin alle holkki käyttäen Omegan omaa manuaaliaskia. Tähän kuten muuhunkin ehostukseen palataan takuulla kevään mittaan, kun saan osat haalittua kasaan.

On joka tapauksesa hienoa toteuttaa haaveitaan, vaikkei tämäkään syksy ei ole ollut itsellen aivan yhtä hurraa huutoa, mutta nämä ovat niitä hetkiä kun se hurraa tulee aidosti ja korkealta!

17.4.-10.6.2022 Terve taas kerran ja aivan luokattoman pitkän tauon jälkeen saadaan rakentelukauden avaava päivitys! Kiirettä on pitänyt kevään ajan mm. töiden osalta, mistä johtuen tämä projekti on edennyt hitaasti eikä välillä ollenkaan sillä olin sesongin aikaan lauantaitkin töissä. Pidetään nyt kuitenkin työ ja harrastus erillään keskittyen tähän jälkimmäiseen. Ennen parannuksia oli otettava huoltohistorian löysiä pois, isoin notkahdus lienee pitkäksi lörähtänyt jakopään vaihto. Samalla kun näin erikoiseen tekniikkaan lähdetään tekemään em. remontti, kannattaa muutakin uusia, kuten venttiilikoppien tiivisteet, termostaatti ja sytytystulpat. Nämä tulivat ensinnä mieleen, muutakin ilmaantui matkan varrella... Kuvassa yllä ollaan vasta lähtökuopissa, mutta siitä se purkantuu.

Monen mutkan tekevät imuputket saivat lähteä ensiksi sekä liuta alipaineletkuja.

Plenumi ja imusarja tuli ruuvailtua pois, jonka jälkeen päästiin jo vähän aiheeseen. Päätin aloittaa kuskin puolen kannesta tiiviste rallin.

Putsasin todella huollellisesti pinnat kannesta, ensin tiivisteenkaapijalla, lopuksi nukkaamattomalla rätillä ja jarrukliinerillä.

Koppaan tuli Victor-reinzin sarja mukaan lukien O-renkaat ja lopuksi kirintä momenttiin. Sama toistui apukuskin puolelle ja liimaa laitoin nurkkakohtiin ennen asennusta. Jospa ei enää tulpat uisi öljyssä.

Termostaatin irroitus oli sitten yhtä helvettiä, varsinkin sen E-Torx-pultin joka pitelee vesiputkea paikallaan, kyseinen pultti tunnetaan myös nimellä "bastard-bolt" Briteissä.. XD

Jotta pultin ylle sai edes hylsyn, piti irroittaa ohjaustehostimensäiliölle tuleva letku. Tässäkään kohtaa ei saanut räikkäväännintä perään. Joten lovesin hylsyyn kantit joista sai 19mm kiintoavaimella sivusta otteen, tämän jälkeen pultti liikahti auki.

Hermoilun ja helpotuksen jälkeen vanha termostaatti tuli pois tilastaan, ja putki pysyi ehjänä, TOISTAISEKSI.

Ennen uuden termarin asennusta kävin itse pää tapaukseen eli jakohihnan kimppuun. Edestä lähti luonnollisesti pois moniuraremmi, mutta myös vesipumpun sekä ohjaustehostimenpumpun hihnapyörät. Vähintään 9 vuotta vanha hihna oli vielä ehjä, joten sen verran sillä ainakin voi päästellä vaihtamatta :-) En tosin suosittele!

Vanha vesipumppu lähti mukavan jäähdytysneste kylvyn saattelemana, tästäkin huolellinen putsaus tiiviste pinnalle...

...jonka jälkeen uusi pumppu kiinni ja momenttiin.

Itse hihnan vaihtoon hommasin varta vasten tarkoitetun ajoitustyökalusarjan, joista yhtä osaa en itse kokenut aivan pakolliseksi, koska minulla hihna pysyi hyvin paikallaan ilman tuota sinistä pidikettä.

Hihnan vaihdoin varaosavalmistajan, tässä tapauksessa Continentalin ohjeen mukaan, mutta kun viimeistä kireyden säätöä teki eivät nokkien merkit enää olleetkaan tip top... Käytin kerran hihnan kokonaan poissa aloittaen prosessin uudestaan. Katsoin lukitustyökalujen ollessa hihnapyörissä että nokkien väliin ei jää löysää, koska jos jää, niin ajoitus menee reisille viimeistään kiristäessä hihnaa. Silti sama ongelma toisen säätö kerran jälkeen, kun asetin rullien osoittimet ohjeen mukaan. Mikä nyt meni vikaan? Vastaus oli että älä noudata ohjetta! Ainakaan täysin, sillä Englannista löytyi internetin syövereistä yleisohje Opelin (tarkemmin Vauxhallin) V6-koneisiin, eri toten tuohon toiseen ja viimeisen säätö kertaan. Ajatuksena säätää rullaa löysemmälle mikäli merkit menevät tarkistustyökalun lovien edellä, ja säädön jälkeen pyöräyttää konetta kaksi kierrosta, jonka jälkeen itse varsinaisesta kiristinrullasta löysät pois.

Kuinka ollakaan temppu toimi. Tätä nykyä nokkien ajoitukset ovat aika lailla bang on!

Etenkin kuskin puolen kannen nokat olivat ongelma, mutta nyt kuvan mukaisesti merkit linjaavat nätisti.

Koko koreus olisi tällä erää kasassa, rullat kiristin momentteihin.

Pikku hiljaa ruuvailin suojakannen takaisin, katsoen ettei pahamaineinen tiiviste muljahda tai ole muljahtamaisillaan pois paikoiltaan. Moniuraremmi piti hakea varaosaliikkeestä sillä tilaamani oli liian pitkä. Ilmeni että tämä viimeinen X30XE on harvinaisempaa sorttia siis, joten piti olla vanha hihna mukana, jollla varmistuttiin sopivuudesta. Onpahan muuten sellainen ratkaisu ettei välttämättä tien päällä tämä remmi vaihdu, kun joutuu irroittamaan mm. vesiletkun tieltä, jotta hihnan mahtuu juuri ja juuri saamaan pois.

Sitten piti olla edessä se helpoin homma eli uuden termostaatin asennus. Laitoin vesiputkeen uudet O-renkaat ja termarin kiinni lohkoon...

..kunnes kävi näin. Kiinnikekorva napsahti poikki pulttia kiriessä. Tarinan opetus lienee kai että korvakon täytyy olla pohjassa ennen kirintää ja putken loppuun asti termarin sisällä. Tiettävästi olen yksi harvoista ellen jopa ensimmäinen joka rikkoo tämän putken takaisinasentaessa :-) Onneksi jo tänään neljä päivää haaverin jälkeen sain sovittua kaupat vastaavasta putkesta, joka löytyi OCF:n palstan kautta. Olipahan melkoinen ensimmäinen kohtaaminen X30XE:n kanssa tämäkin...

22.6.2022 Päivän viimeisenä eikä toden tosiaan vähäisimpänä kerron vielä tämänkin Omegan säädöistä.. Jakopään kiristinrullien alla olevan kannakkeen keskimmäinen pultti meni todella hennosti kierteelle eikä sitä ollut mitään toivoa saada momenttiin, joten asia alkoi vaivata eikä tilannetta auttaneet kauhutarinat joissa tuo samainen pultti on irronnut kesken ajon, jonka lopputuloksen osaattekin jo arvata. Porasin vanhan kierteen pois ja ruuvasin irtokierteen tilalle, johon meni lopulta M8-pultti lujuusluokkaa 12.9, irtokierteeseen laitoin punaistalukitetta eli saa olla ikuisesti tuolla ja pulttiin sinistä. Nyt uskalsi järkevästi kiriä tuon keskimmäisenkin pultin, josko ohuempana en vetänyt sitä tuohon 40Nm, mutta jos ei pysy muka paikallaan tuolla avuin, niin jo on kumma. Mitä muuten veikkaatte että jouduinko purkaamaan jakopään kokonaan pois ja tekemään kaikki ajoitukset uudelleen?!?

Purkamisen ja kasaamisen jälkeen oltiin taas tutussa asemassa. Alkaa tulla hiljalleen rutiini V6:n jakopään tekemisestä... :-) 

Loppukevennyksenä vähemmän dramaattista tutkimista. Ei voi olla koskaan miettimättä miksi tälläinen vauhtimalli päätyy kiertoon, joten skeptisellä katseella piti tarkastella vanhoja tulppia, joiden väri oli joka pytyllä terveen oloinen, vaikuttaa etten ihan sutta ole käteeni saanut kaikista vastoin käymisistä huolimatta. Nyt odotellaan kuumeisesti osia, jotta saisi tämän käynti kuntoon.

29.6-5.7.2022 Kaikille autoille on taas sattunut ja tapahtunut, vaikka kutos-Omegan kanssa alkaa nyt jo näkyä taas auringon paistetta horisontissa, kaikki alkoi kun sain vihdoin ja viimein ehjän vesikiskon OCF:n kautta 20 eurolla, kiitokset nimim. wasu! Ensin töikseni sujauttelin uudet o-renkaat PTFE-sprayn liukastamana, jonka jälkeen alkoikin se todellnen ährääminen...

Nyt tein niin päin että laitoin termarin kiinni putkeen mutten kirinyt sitä ensin lohkoon vaan ensinnä painoin vesiputken pohjaan kunnolla välttääkseni korvakkeen katkeamisen kiristäessä sitä pahamaineista paskiaispulttia. Saatuani luokattoman ahtaasta tilasta pultin kierteille ja pohjaan saakka, kiristin termarin momenttiin lohkoon uusilla mustilla pulteilla. Tuli pidemmät pultit koska tarvike termarin laippa oli paksumpi.

Kaikki ehjänä paikalleen, nyt oli aika sammuttaa taskulamppu, ulkona alkoi jo hämärtääkin :-)

Imusarja löysi paikkansa uusilla tiivisteillä. Tässäkin piti jokainen pultti asettaa magneetilla reikään ja kiriä jatkovarrella, kädet eivät yllä tai mahdu lähellekään pultinkantoja.

Plenuumi kiinni ja pysyy. Huohottimen ruuvasin tuosta päältä hetkeksi irti että sain sen puhallettua puhtaaksi kanavistaan.

Ilmanputsari vaihtui uuteen.

Imuputket löysivät tilansa sekä useampi töpseli kuin myös letkukin. Lauantaina autoa yritin käyntiinkin, mutta akku oli aivan loppu, eikä edes laturilla tullut siihen enää virtaa. Kokeilin ottaa Focuksesta apuvirtaa mutta halvat kaapelit eivät saanet kunnon otetta joten virtaa tuli vaillinaisesti.. Loppu viimein päädyin lainaamaan akun nelos-Omegasta, kuinka ollakaan lähti kutonen kerrasta käyntiin ja vastasi hyvin kaasuun! Alussa paloi vikavalo, joten löin koneen seis ja vilkaisin Opcomilla mikä mättää. Muistissa oli koodi tyhkäyntiventtiilistä. Kurkkasin konetilaan ja eihän siellä ollut tietenkään töpseli paikallaan. Liittimen kytkemisen jälkeen vikavalo sammui heti. Koska kaikki tähän asti toimii, kasvoi motivaatio autoon, sanontaanko vaikka potenssiin kolme :-D

Siispä auto pukeille ja korjaaman muita vikoja. Kardaani tärräsi oudolla äänellä kiihdytksessä, joten hankin tähän avuksi purkaamolta ehjän kardaanin kaikkineen. Pakoputken ruuvasin pois tieltä, samoin lämpöpellit, joiden ruuveista yksikään ei edes katkennut, tämä alkoi lupaavasti! Saatuani vanhan kardaanin pois, uskoisin viankin selvinneen samassa, sillä lattialle osaa siirtäessä etummainen pätkä irtosi booreiltaan ja sieltä näyttäisi puuttuvan kokonaan lukkorengas... Punnersin uuden akselin tunneliin kirien laipat tiukkaan.

Samalla purkamisella vaihdoin käsijarrunvaijerin uuteen, tässäkin selvisi syy kahvan outoon tunteeseen joka siis palautui huonosti, kuskin puolelta puuttui kokonaan linkun palautusjousi. Onneksi minulle tarttui uudet mukaan, joten nyt on kaikki mallillaan tällä saralla. Käytin vielä rummut takaa irti että pääsin säätämään kengät molemmin puolin. Takaisin asennuksessa ruuttasin reippaasti keraamistavoidetta napoihin, ettei tarvitse miettiä millä saa taas levyn irti tulevaisuudessa.

Auton alla oli hyvä säilyttää purettuja osia niin ei turhaa kompastu niihin :-) Seuraavana olisi luvassa pidempi koekäyttö, jotta saadan ilma pois jäähdytysjärjestelmästä sekä tarkkailla muutenkin konetta. Mikäli ongelmia ei ilmaannu vaihtuvat öljyt uusi ja ehkä päästään jopa leimalle.

31.8.2022 "Scenes from a nightmare" kuvaa hyvin sen mitä tapahtui tämän projektin kanssa. Vaikka nyt onkin päivityksen ulos tullessa jo keskiyö, niin nämä otannat painajaisesta tapahtuivat keskikesällä, mutta nelos-Omegan kiireiltä en ole ehtinyt niistä vielä kirjoittaa :-) Joka tapauksessa hyvin pian kun sain auton alas pukeilta, ajattelin käyttää koneen lämpöiseksi ja vaihdella sitten öljyt suodattimen kera. Kaikki meni hyvin siihen lämpöiseksi käyttämiseen saakka.. Huomasin lattialla tuoreita öljypisaroita, pakosarjan päältä nouseva öljyinen savu varmisti sen mitä ehdinkin jo vaivihkaa pelätä, venttiilikopat vuotavat uusista tiivisteistä huolimatta! Öljynvaihto ei sekään sujunut pelkästään pienin ongelmin, suodatin kotelon kantta avatessa koko helahoito pyörähti mukana, eikä auttanut muuta kuin kieputtaa koteloa joka ihmeen kaupalla irtosi lohkosta. Kannen sain auki lopuksi laittamalla suodatinkotelon ruuvipenkkiin ja pulttipyssyllä avaten. Mistään ei löytynyt lyhyellä toimitusajalla tiivistettä lohkon ja kotelon väliin, joten oli pakko kasata se vain vanhalla tiivisteellä, että sain auton ulos pois nelos-Omegan tieltä.

Tänään alkoi taas olla pientä toivon kipinää näkyvissä öljyvuotojen korjaamisen suhteen, mutta palailen asiaan kun jotain oikeasti tapahtuu ;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor