Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15

Sierra Mk1 -84 "iS replica"

OSA 10.

31.5.2011 Piti käydä tiistaina käsittelemässä hitsitäpit, vaan päädyin toiseen päähän linjastoa.. Uusi ruiskutankki on jo kerännyt pölyä tallissa, niin täytyyhän se paikalleen saada.

Anturikohon ja täyttöputken nyysin vanhasta. Koska kaasutinmallin lähdöt jäävät pois käytöstä, tulppasin ne letkuilla, joiden päissä sisään työnnetyt pultit, näihin klemmarit tiukkaan. Asennus hommiin vaan sitten. Anturin johdot tuli "invertoitua" jo kaksi vuotta sitten, mutta toinen johtoliitin tuntui sen verran löysältä että litistin sitä hiukan pihdeillä. Löytyy kai tuollaisia liittimiä omista rasioista, mutta nuuka pitää olla, jopa saita... :-) Saatuani tankin kiinni, menivät pumpunkannakkeen piirrustukset uusiksi. Tankissa itsessään oli ylimääräinen reikä, johon aion kannakkeen kiinnittää. Tätä askartelua varten, pengottu jo koulun (aikuispuoli) romulavalta parhaimmat laatat konttiin kolisemaan... Ilokseni sain kuulla tulevan viikonlopun olevan pitkä, mistä johtuen ainakin helatorstai, pyhitetään Sierralle. Tämän viiikon tavoite on saada bensapuoli valmiiksi.

2.6.2011 Ukkonen katkoi sähköt kyliltä eilen, joten phyä helatorstai pyhittyi harrastukselle. Ryhdyin värkkäämään 2mm teräksestä telinettä pumpulle. Rälläkkää sai näyttää useaan kertaan, ensin toisen puolen pokkaus pois, se toiselta tavaraa pois pumpun lähtöjen kohdalta. Alunperin meinasin kiinnittää pumpun kannakeeseen sinkki nauhalla, mutta kun Esab oli sen näköisenä, että valokaarta haluaisi näyttää, niin tein kaukalon pumpulle.

Hitsasin toisessa teräspalasta tuon kaukalon pumpun alle, muotoiluun ennen mig- liimausta, käytin lekaa, kerta näitä ei näkyville asenneta.. Kuvassa teline on jo teräsharjalla hinkattu, ja suihkin siihen sinkit kuvan oton jälkeen. Todella hyvin tunkeutuu sauma kuten näkyy. Säädöissä on toki haettavaa, mutta jälki aivan eri maata kuin täytelangalla. Tähän se pyhä sitten meni. Sunnuntana voisi jatkaa maalailua. Ensi viikolla täytyy saada linjasto lopulta kuntoon.

12.6.2011 Apuosien väsäys jatkuu, kylläkin hitaasti kun melkein joka asiassa on tullut mutkia matkaan..

Bensalinjat kiinnitin aiemmin hitsaamiini pultteihin sinkkinauhalla. Kuvan mukaisesti ne tulevat pohjaan kolmesta pisteestä kiinni. Aiemmin peräkoukkua pitäneen pultin alle tein kannakkeen samaisille bensaputkille. Kun kaikki kova oli paikallaan autossa, meinasin laitella letkut, vaan kaikki osatmani klemmarit olivat joko liian suuria tai pieniä. Samaten bensakiskosta puuttui tulopuolen nippa kokonaan, mistä senkin taas etsii..? Muiden hommin tauotessa jatkoin sähköjen tekoa. Asettelin johtosarjan rintapeltiä vasten, tukien sen nippusiteillä. Nappasin myös b-pumpunreleelle maadoituksen johtosarjan punaruskeasta karvasta rosvoliittimellä.

Releelle tein telineen mistäs muusta kuin sinkkinauhasta senkin, sopivasti puolan kiinnitysruuvin alle. Itse bensapumpun johtoja vedin sinne asti kun niissä pituutta riitti, kuljetin ne peräkoukunjohtosarjan läpiviennistä konttiin ja verhoilujen alla kynnyskoteloita pitkin lähelle apukuskin jalkatilaa. Tätä hommaa vastusti pahasti oikeatakapenkin selkänoja joka ei meinannut irrota lukituksesta millään! Lukkopihdeillä täytyi ronkkia takaa ruuvit auki, jotta sai riuhtoa kunnolla, sitten lähti, ihan ehjänä... Parhaat lopuksi; asensin Simotan vapaavirtaussuodattimen, tai Power filtterin kuten teini-iässä huhuiltiin. Äkkiä  tuo noin pieni muutos siisteyttä konetilaan, kulkupuoli täytyy katsastaa myöhemmin. Mikäli tulopuolennippa ei aiheuta ongelmia, pitäisi apulaitteiden olla valmista kauraa alkavalla viikolla.

19.6.2011 Bensakiskoon tulevaa nippaa ei edes Iisalmen IKH:lta löytynyt, mutta Rapikselta myyjä sellaiisen kaivoi, joten se ongelma saatiin nujerrettua. Bensaletkut vedin jo tankin päässä, mutta konetilassa homma jäi kesken, koska bensasuodatin puuttui vielä. Lekut kiinnitin putkeen vetämälllä sitä reilusti putken päälle, ja laittamalla kaksi perättäistä klemmaria aina liitosta kohden. Pumpun liitin jäi mielestäni väljäksi, mutta palataan siihen kohta. Keskiviikkona hain suodattimen, joka löytyi hyllytavarana, samaten sähköjohtoa. Kuinka ollakaan, ei pakettiin kuulunut minkäänlaisia liittimiä! Liitännät olivat 12 ja 14mm halkaisijoiltaan, mutta se nousu, 1,5mm... Tuon luvun kun heittää tiskiin alkaa sadella "eioota". Kerta pohjoisesta ei moisia liittimiä löydy, päätin ohittaa paikallisten hydroliikkeiden ammattitaidon olkapäiden kohautuksella, ja tilasin tarvikkeet Finjectorista. 

Nämäkin kohdat toteutan banjo-liitännöillä. Banjo- pultit molempiin päihin, joilla kirin itse banjot kupariprikkojen kanssa suodattimeen. Kuvassa meneillään kylmätyypitys (prikat puuttuvat), varsinainen asennus jää ensi viikolle. Samassa paketissa tilasi pumpulle oikeanlaisen liittimen, niin ei jää letku väljäksi. Tämä päivä meni sähköjä tehdessä, b-pumpun virtajohdot vedin akulle ja releelle. Kytkin ECU:n maadoituksen ja jatkuvan virran, akulle nekin. Herätteen samalle yksikölle nappasin rosvolla puolan plusjohdosta, siihen tulee virtaa luonnollisesti sytytysvirtojen ollessa kytkettynä. Karvat pitää sitoa muuhun johtosarjaan siistimmän yleisilmeen vuoksi. Jarrutehostin säilyy toistaiseksi jompilla kytkettävänä versiona :-) Siipensaä saanut jäähdytin siirtyy uuden tieltä, sillä sellaista olen Ebaysta katsellut. Mikäli kunnostus tulee kohtuuttoman kalliiksi, tilaan syylärin todellakin Englannista saakka. Tekniikkavaihdossa alkaa olla meneillään loppu rutistus, mutta vielä ei voi juhlia. Bensalinjasto on tarkoitus koeponnistaa, ja vasta sitten jatketaan muita testauskuvioita.  

21.6.2011 Asensin suodattimen konetilaan, sekä lisäsin letkun jakotukin ja filtterin väliin. Bensalinjat ovat toisin sanoen valmiit! Samaten sähköt vaativat vain akunnapoihin heiton. Syyläri tilasin vielä ennen kun painuin pehkuihin.

22.6.2011 Irrotin klemmarin imusarjasta... :-) Tutkin samalla, että letkukauppaan on ensi viikolla asiaa, juuri tuo kennon ja imusarjan väli, kuin myös syylärin ja paisuntasäiliön reitti. Tähän vielä klemmarit, sekä reilu annos jäähdytysnestettä, sinistä sellaista, niin voi alkaa tutkimaan mistä päin sitä savua alkaa nousta.

3.7.2011 Uutta syyläriä ei ole vielä tähänkään mennessä saapunut, mutta laakereilla ei ole silti levätty. Vanhan syylärin pois nyppäämisessä, alkoi todella nyppiä asentajaa myöden... Kennon omat kiinnikkeet aukesivat kuten yleensä niiden voi olettaa aukeavan, vaan ilmeni ettei kapsitus mahdu pois yläkautta, joten pohjapanssaria aukomaan. Juuri tässä alkoi tulla muistutus ovaalista, ja neljästä kirjaimesta sen sisällä.. Yksi pulteistä pyöri jo avatessa tyhjää, mutta ei se toki korkannut (jotta olisin saanut sen irti), vaan runkopalkin sisäpuolella oleva vasta kappale irtosi! Rälläkkää ei tuohon koloon saanut sopimaan, joten poraamiseksi se meni. Täytyi pidellä avaimella kohdetta paikallaan, tympeä homma. Panssari putosi lattialle, ja jäähdytin tuli pois tilastaan, jotain palkintoa hikoilulle. Murjotun pultin reikään tein perus-M10-jengat.

Lämmittimenkennon puhalsin paineilmalla puhtaaksi, kun en viitsi sitä vaihtaa uuteen, vielä. Samaa kyytiä Vedin uudet letkut 16mm välille vesipumppu-keno-imusarja, sekä vähän ohuemmalla paisuntasäiliön ja termostaatin väliin. Aineena se lakritsinmustatarvikeletku, jota kaupoista saa, tahtoo tulla muuten monta mattia budjettiin, jos alkaa silikonilla joka paikan koristelmaan. Paisuntasäiliön pesu oli yksi episodi sinällänsä. Aluksi laiton sisään konetiskiainetabletin, ja sataan keitettyä vettä. Kuonaa jäi silti, joten suihkin sisään tuttua jarrucleaneria, ja huuhtelin vedellä. Ei ihan priima, mutta puhtaampi kuin koskaan viimeisen neljän vuoden sisään.. :-)

Viimeisenä hommana, ponnistin bensalinjat ja siistin sähköjä. Kaikki pluspiuhat löin jo akkuun kiinni, mutta kuin hetin auton oman miinuskaapelin akunnapaan, sytytysvirtarele naksui heti, eikä virtalukossa ollut edes avainta, mitä helvettiä? Hetken siinä järkeilin, ja äkkäsin jännitteen kiertävän efi- johtosarjasta puolanplussaan, ja sieltä releelle. Syy selvisi, ja ratkaisu löytyi samaan tuumaukseen. Laitoin väliin diodin. Diodi on puolijohde, joka päästää virtaa läpi vain toiseen suuntaan, siis puolalta ohjausyksikköön, muttei sieltä puolalle. Onassa tapauksessa päästiin helpolla ja halvalla, kun komponentti lojui toisessa käyttämättömässä johtosarjassa, oli ihan Ford-logolla varustettu. Jos diodia ei tyrkätä väliin, auto ei sammu avaimesta lainkaan. Sähköt kuosiin saatuani, kaadoin noin 10 litraa löpöä tankkiin. Pumppua pyöritin maadoittamalla relettä rautalangalla pinnin-22 ja akunmiinusnavan väliltä. Hyvin alkoi menovesi kiertää. Myös K-jet-pumpun äänet nostavat ihoa karheaksi. Ainoastaan suodatin vuosi banjosta, joka korjaantui kirimällä, ja pumpun tulppa tihkui hiukan (ei maahan asti) hitsinpuolelta. Tulpan teen uusiksi huomenna. Samaten johtoihin täytyy tehdä yksi lisäys. Koska rehellisyys maan perii, edes joskus, myönnettäköön etten tehnyt yllä kirjoitettuja hommia tänään enkä yhden päivän aikana, on vaan sattumalta aikaa tehdä myös tätä bittiremonttia :-)  

4.7.2011 Paljoa en ehtinyt tekemään, mutta tärkeimmät kuitenkin. Sierroissa joissa on ruisku-ohc-pata, kuuluu bensapumpun yhteyteen tulle virtauksentasaaja, se kiristää letkubanjon pumppuun. Muuten siis "turha osa" :-) Kerta kyseessä -84 kaasutintekniikkainen koppa, tulee kaikki tyhjänpäälle, eikä tasaajaa ennestään ole. Tämä tietoisku vain kertauksena. Ryhdyin tekemään uutta pitävää tulppaa ensimmäisen tihkuvuotavan version tilalle. Reseptinä 2mm teräslevy ja vanteenmutteri. Mutterin asetin kartiopuoli levyä vasten, jolloin homma voidaan toteuttaa alapienahitsauksena, sulan vahtiminen helpompaa, sekä tunkeuma parempi. Tiiviimpi liitos. Pumppun huudattaminen osoitti, ettei bensaa enää vuoda, eikä sormiin tule edes hajua, kun liitintä hypistelee. Toinen luku onkin, mitä katsuri ajattelee tätä keksintöä silmäillessään... :-)

Lisäsin yhden elintärkeän johdon konetilaan. Tähän asti sytytysmoduulille ei tule lainkaan plus-johdinta, koska luulin sen tulevan ohjausyksiköltä. Helpointa olisi vetää johto rosvolla lähelle 6-pinnistäliitintä, mutta tongin oikean langan testerillä johtosarjasta, ja löytyi ensmimmäisellä arvauksella. Tämän johdon toisen pään kytkin myös diodin taakse, ettei virta kierrä väärää kautta. Muuta ei paljoa tullut tehtyä. Syylärin toimitusaika tahtoo vain pitkittyä, sitä odotellessa...

24.7.2011 Kauan odotettu uusi jäähdytin saapui torstaina ihan kotiovelle saakka.

Kenno näytti hyvältä, kuten kaikki muukin, vaan voiko sitä muuta odottaa tehdasuudelta syyläriltä...? Asennus hommat pyörähtivät käyntiin, ja uusi osa oli tilassaan, vaikka yläkiinnitys oli hieman erilainen kuin ennen. Flektin muovisen tuuulitunnelin kiinnitin  uudella tavalla, alhaalta pohjapanssariin, ja ylhäältä nipusiteillä. Tunnelin keskiosaan näpräsin kiinnityksen M6-pultteilla, ja muttereilla. Yllättävän paljon sain aikaa kulumaan noihin muoveihin, lukuisten patenttien vuoksi, näistä kuvia myöhemmin. Itse flektin paikalleen kierrettyäni, huomasin sen hankaavan johonkin, tarkemmin ottaen kampiakselinsiimapyörään. Kävi ilmi että flektit ovat sittern erilaisia kaasari- ja ruiskumalleissa. Tästä johtuen mukana tullutta vispilää oli sitäkin vuoltu. Siipiä en viitsisi näin ehjästä alkaa vuolemaan, mutta keksin jotain luovempaa..

Ensin tiukassa olevat siiven pultit auki, ja visko erilleen. Seuraavaksi tehdään perinteisesti vanteiden offsettia lisätessä käyetty kikka, joka toimii tässä tapauksessa varsin hyvin. Lisäsin neljät mutterit "spacereiksi" siiven ja viskon väliin, alkoi mahtua taas pyörimään. Jakopää näytti valmiilta, joten asensin vielä uupuneen väliptuken pakosarjan ja lopun rännin väliin. Seuraana tallisessiona massasin tankinpohjan, pudotin kärryn pyörilleen, tein lukuisia pikatarkistuksia todeten, että autoa voisi alkaa yrittämään käyntiin ja ilmata jäähdytysjärjestelmän samalla. Kaadettuani litran vihreää paisuntasäiliöön, alkoi lattialle lorista nestettä samaa vauhtia... Tehdasuusi syyläri vuoti apparin puolelta kuin seula! Edes lampulla ei nähnyt mistä kohdin vuotaa, joten se tarkoitti taaksepäin kelausta remontin osalta. Viimein kenno kädessä, myös syy selvillä, toisessa päädyssä oli 5cm halkema! Tämä tuntui niin masentavalta, että ei sanoja löydy. Enimpien harmaiden hiusten halkeiltua, pakkasin uuden sekä vanhan kennon kyytiin. Huomenna käytän osia jäähdytinkorjaamolla Iisalmessa, jos saavat edes jomman kumman priimakuntoon. Sen verran tympii yhä, etten napannut enempää kuvia. Ei sillä, niitä kuvia tulee taatusti lisää ensi viikolla, samaten muuta juttua, pysykää palvelimen aalloilla.

27.7.2011 Tavoite saada Sierra elokuussa ajokuntoon näyttää taas realistisemmalta. Pommiin nukkmista myöden pieleen mennyt päivä sai hyvän käänteen varaosatiskillä, kun uusi jäähdytin oli jo saapunut.

Aika kisaisen näköinen, tuolla ei-mustalla värityksellä. Ja kyllä, tarkistin ettei vauroita ollut. Jäähdytin meni tilaansa heittämällä, eikä ihme, siellä on ennen tätä ollut samanlainen Mk2-mallin viilennin. Kaiketi kolmas kerta tämän auton elämässä, kun kenno vaihdetaan. Pohjapanssarin asennus, kuten aiemmin, tuotti eniten hikeä, +26 helteen lisäksi.

Lupasin kuvia keksinnöistä, joten täältä pesee.. Flektin tuulitunneli, "korkeussäätöineen" kuvassa. Sen laitoin alareunastaan kiinni suoraan pohjapanssariin.

Viskotuuletin spacecattyna, huomatkaa tänään hankkimani tukevamman lujuusluokanpultit. Siinä meni muutama custom-made-ratkaisu. Jotka nekin provosoivat sähköflektin hankintaan... :-) Seuraaksi kaadoin 7 litraa nestettä paisariin, eikä mistään päin alkanut lorista. Kaikki hyvin tältä erää.

Tutun oloinen layout- kuvakulma, vaan mikäs siellä onkaan kohteena? Imusarja, lukuisat sähköjohdot ja vapaavirtaussuodatin kielivät nekin ettei ihan nuhaisin OHC ole kyseessä. Loppuviikosta alkaa käynnistely, ja (ainakin) sytytysennakon säätö. Pelätään pahinta, toivotaan parasta, mielellään vähällä öljynkulutuksellla ja vähä-äänisillä venttiileillä!

28-31.7.2011 Ensimmäinen "käynnistys" oli aika tyly. Startti pyörähti vähän, jonka jälkeen mykistyi täysin, eikä bensapumppu tai sen rele inahtanutkaan virtojen ollessa kytkettynä... Melkoinen vikalista! B-pumppu löytyy omien johdutusteni takaa, joten sen selvitin ensiksi. Tietenkin asensin johdon aiemmin 22 pinnin viereen pinniin 23, joka johtaa oktaanivalitsimelle. Tuo oikea sinipunainen lanka löytyi yksikön läheisistä liittimistä. Tästä johtuen rele ja johdot ovat turhan takia lähellä puolaa, johtoihin tulee siksi ylimääräinen parin metrin lisälenkki. Ruiskun johdotusongelmat eivät loppuneet tähän, sillä yksikkö ei herännyt henkiin. Syy tähän vastaavasti löytyy puuttuneesta maadoitusjohdosta. Pinniin 20 kytkemäni johto pitää yksikön hengissä, mutta pinniehin 16,40 ja 60 yhdistävä maadoitus herättää aivolaatikon käyntiin. Maadoituksen saaminen virtalukon takaa pähkäilytti toven, mutta ratkaisin tilanteen toisesta nipusta nyysityllä releellä. Releen herätteen otin (jälleen kerran) puolanplussalta, ja miinuksen akulta, siten että kelalle tuleva miinus haarautuu koskettimille, ja sieltä ECU:lle. Ottakaa nyt tästäkin selvää.. :-) Pikainen testi osoitti homman toimivan. Kääntäessä virrat lukosta päälle, pumppu surisi kaksi sekuntia ja sammui, niin kuin pitääkin. Startti oli edelleen mykkä ja latausvalo ei syttynyt. Tutkin sulakkeet ja releet, kaikki ehjiä. Hetken odoteltuni, kokeilin uudelleen, sama juttu, valot syttyvät ja mykistyvät starttaamisen jälkeen. Solenoidi kyllä naksahtaa, mutta sitten virrat hiipuu. Akun mittasin, ja 12,34V siellä sirisi jännitettä. Teknisistä tiedoista kävi selväksi, että jännitteen ollessa yli 12,7 akku on täysi, ja alle 12,4 sen on tyhjä. Kaiketi kuukauksien seinsonta sekä pa-pumpun pyöräyttely on imaissut virrat tyhjiin. Huomenna ladataan akkua näillä näkymin :-)  

1-7.8.2011 Akkua ladattiin, mutta startti oli yhä mykkä. Mielestäni kaikki piti olla kunnossa, sain silti vinkin tarkistaa moottorinmaadoitus. Muistukuvan mukaan pistin sen tiukkaan jo moottorin vaihdon yhteydessä. Maanantai illan lopussa nyppäsin startin pois, seuraavana päivänä tutkin asiaa, suoraan akusta virtaa ottaessa solenoidi naksui. Katsoin kuitenkin maadoituksen, ja sehän heilui sormi voimin! Ei näköjään voi jättää kaikkea muistin varaan... Osat takaisin paikalleen, ja pyörihän se avaimesta, vaikkei käyntiiin luvannutkaan. Yhden johdon lisäsin puolalta tutusta paikasta, ylimääräiseen Hall- töpselin plusjohtoon, josta virtaa kulkee moduulille, ja sieltä oikeasti jakajalle. Ei kipinää. Torstaina vaihdoin jakajaan uuden kannen ja pyörijän. Ihan syystä, sillä vanhan pyörijän kynsistä oli kulunut 3mm tavaraa pois. Nyt sain aikaiseksi paukahduksen pakoputkessa, väläys tulee, tosin aivan liian myöhään. Katsoin myöhemmin mallia vanhan pukissa olevan koneen jakajasta, jossa pyörijän osoitti kuskin puoleiseen elektrodiin. Katsoin vastaavasti nykyistä, jossa kärki osoitti jakopään puolelle. Kyllä korjausopas väittää että sinne pitääkin osoittaa, kumma vaan että vanha kone toimii hyvin sytytyksen ollessa 180 astetta edempänä. Siinä seuraavksi jakoremmi pois, jakajan säädöt siten kuin entisessä, osat takaisin, ja hörähti samantien käymään! Aluksi ei tahtonut pysyä käynnissä, kuitenkin jakjajaa aikaisemmalle/vastapäivään kääntäessä, alkoi käydä hyvin tyhjää omin avuin. Tyhjäkäyntiventtiili näin olleen tulee toimeen viritysnokan kanssa, kuten "Wheeler Dealers" sanoisi, "so that works" :-) Kaasu vastaa viivellä, mikä sinällään voi johtua mistä vain, tai olla ominaisuus nykyisellä kannella. Ennen sätöjen arpomista täytyy saada perusennakko kohdalleen ihan ajoituslampulla, jos sen jälkeen vastaa viivellä, niin tutkaillaan moottorinohjausta muuten. 

8.8.2011 Iisalmen Fixukselta löytyi strobo ihan hyllystä, joten iltäpäivällä säädin sytytystä. Pyykkipoika kiinni 1-pytyn tulpanjohtoon, liittimet akkuun ja tutkimaan. Kuten arvattavissa, myöhäisellä oltiin. Käänsin jakajaa sen verran vastapäivään, että ennakko asettui sinne 12EYKK kieppeille. Toisin kuin aiemmilla kerroilla, jakopään läheltä kuuluu sellainen läpättävä ääni. Kaiketi flekti, joka levityksen jälkeekin jää vain muutaman millin päähän kampiakselinpäästä, alkaa kovemmin pyöriessään hangata juuri siihen. Jokin paska kiehu myös yhä pakosarjan päällä, vaikka olen sitä puhdistellut. Ja vielä paha sana, yksi pakosarjan pulteista on korkannut, eikä jenkatappi auttanut asiaa. Täytyy kai hommata niitä irtokierre sarjoja. Flektiä täytyy tutkia, muuten tässä ollaan valmiina testiajolle.

14.8.2011 Konetta käytetty flektin ollessa pois, silti kantautuu sama mekaaninen ääni. Sytytysennakkoa sai säätää reilusti aikaisemmalle lampun kanssa, koska katsoin aiemmin väärään kohtaan. Siinä mietin, että eihän ne vanhan "ehjän" koneen venttiilitkään aivan äänettä liikkuneet, ja mekaanistennostajien kuuluu vähän ääntä pitääkin, kun seuraaja ei ole joka kierrosalueella iholla. Päätin varulta tarkistaa venttiilivälykset. Kopan ruuvasin irti, ja ryhdyin tutkimaan. Sierran arvot ovat imuventtiilille 0,20mm ja pako 0,25, myös 0,3 arvoon ovat monet säätäneet pakopuolen. Vaan eihän omassa kannessa ensimmäisen pytyn imuventtiilissä ollut lainkaan välystä! Lopuissa venttiileissä välystä oli alle 0,1... Aivan liian vähän. Säädin kaikki imupuolelta 0,20 arvoon. Pakoa en voinut säätää, kun niiden nostajat sijäitsevat imusarjan puolella, eikä käsiksi pääse tavallisilla kiintoavaimilla. Tiedän, avaimen voisi leikata ja hitsata itse mutkalle, varmaan se myös onnistuisi, mutta ostan silti ne kaupasta tällä kertaa. Säädöt kohdalleen saatuani raportoin tänne, stay focused.

15.8.2011 Heti aamusta selvisi, että meillä on "koulussa" etäpäivä, tämä siis Iisalmeen ajettuani... Mikäpä siinä, venttiilivälykset sen sijaan kuntoon! Ostin paikallisesta halpahallista 19mm ja 15mm avaimet, sekä 10mm räikkälenkkiavaimen, jota kauan ehdin jo himoita. Tallille päästyäni otin rälläkän, Rapolex- laikalla varustettuna, ja pistin avaimet poikki. Tämä, koska kaupoista ei löytynyt kaarikiintoavaimia, "mutta tekemällähän niitä saa". 19-koon hitsasin kuvan mukaisesti, sillä löysätään nostaja, 15- avaimen jätin vain tyngäksi, kerta sillä käännellään kuulapulttia oikean välyksen säätämiseksi. Ikäväksi huomasin, että avaimen kulma olisi pitänyt tehdä lähemmäs haarukkaa, mistä johtuen kahtaa nostajaa käännettiin pikkujakarilla ja vuoroin vastapuolelta perus kiintoavaimella ronkkien. Lopputulos, imu 0,20 ja pako 0,25, toivotaan varpaat ristissä naputuksen hiljenevän. Kuten custom-työkalusta huomaa, on sen verran metallipuolella jo opittu, että uskaltaa kääntää sitä virtanuppia suuremmalle... :-) Vielä pitäisi loput irto rojut ruuvailla takaisin.

21.8.2011 Erilaisista kiireistä johtuen, pääsin vasta tänä päivänä koneen kimppuun. Venttiilikopan pistin takaisin, ja tässä vaiheessa käynnistin pannun. Tosiaan mekaaninen naputus hiljeni, ja äänet alkoivat tuoda mieleen ihan  perinteisen Sierran OHC:n... Sai keskittyä koputuksen sijaan kaikilla aisteilla härskiintyneeseen imumeluun :-) Koneen tikittäessä tarkistin sytytysennakon varmuuden vuoksi, oli kohdallaan. Flektiin tein lisää "offsettia", jonka jälkeen se löysi paikkansa jakopäästä. Konepelti täytyy vielä kiinnittää, minkä jälkeen maantietesti alkaa näyttää entistäkin ajankohtaisemmalta. Jotain kielii sekin, että olen harkinnut ottavani auton liikennekäyttöön ensi viikolla...

29-31.8.2011 Sierran saaminen nykyisellä kokoonpanolla alkaa saada ylleen mustiapilviä. Venttiilien säädöstä huolimatta koputus oli edelleen kova. Siispä venttilikoneisto esiin, ja tutkimaan. Epäilyttävät kaksi ensimmäistä imuventtiilinnostajaa nappasin pois.

Nostajista toisen pää oli kuvan mukaisessa kunnossa. Seuraaja nähtävästi hakannut siihen aika reippaan montun. Ja itse seuraajaa kertoo sekin...

...oman tarinansa. Reilu milli kulunut rautaa pois nokan kosketuspinnalta. Kaikesta tästä voi päätellä, että edellisellä omistajalla on ollut ongelmia voitelun kanssa. Tästä johtuen siirsin vanhasta kannesta nostajien ja seuraajan lisäksi myös öljyputken tähän uuteen. Kuvien huonostaa laadusta ei kannata välittää, sattui allekirjoittanutta hieman pärskityttämään h-hetkellä :-) Konetta koekäytin heti osat paikellaan asennettuani, mutta yhä venttiilikoneisto äänsi hieman. Pitää kuunnella jos vielä asettuu tuosta. Kirjoitus päivänä vaihdon pakoputken tiivisteen uuteen, sen sarjan ja downpipen väliin jäävän osan. Hankin päivällä uuden lämpötila-anturin, jota en vielä asentanut. Projekti jatkuu näiltä osin testien merkeissä. Kyllä, auto on otettu liikennekäyttöön, kun vain kävisi kunnolla...

7.9.2011 Löysin Ford-Clubin palstalta mielenkiintoisen ohjeen nostimien ilmaukseen. Ajatuksena käyttää moottoria 2000rpm tuntumassa 4 minuuttia, ja antaa välillä käydä tyhjää puoli minuuttia. Ääni ei kuitenkaan hiljentynyt, ja öljynpainevalo päätti vilahtaa pari kertaa! Huomautettakoon että öljyn paine on pudonnut murto-osaan normaalista, kun auton alkuperäinen valo välkähtää. Tänään päätin tutkia viimeisen helpon vian. Öljypumpunkäyttöakseli näytti päistään kuluneelta muistin mukaan, mutta en antanut sen tietenkään häiritä moottoria kasatessa. Nyt kaikki oireet viittaavat juuri siihen. Sain vihiä että irroitus onnistuu yläkautta. Kokeillaan. Jakaja pois aukosta. Huomasin samalla että jakajassa oli tiiviste huonosti laitettu. Akselin pois saaminen ei vaatinut paljon työkaluja, kekseliäisyyttä sen sijaan. Sormet, pihdit, magneetit tai muut vastaavat eivät auta tapin ylös saamisessa, mutta ratkaisu löytyi sopivasta letkun pätkästä. Sellaisesta joka mahtuu reikään, ja jonka sisämitta sopii akselin päälle tiukasti. Näin se tulee ylös aukon suulle, jolloin sen saa nostettua pois jo pihdeillä.

Huonolaatuisesta kuvasta voi  havaita selviä nirhaumia, välystä aiheuttavia sellaisia, akselin päässä. Täytyy loppuviikosta askarella uusi, se onnistuu kuulopuheiden perusteella vaikka kuusiokoloavaimesta tehdyllä pätkällä.

12.9.2011 Edellisellä viikolla hankin Fordin tiskiltä ihan uuden käyttöakselin. Asennus sujui aika helposti sopivalla pienellä hylsyllä. Laitettuani jakajan takaisin, auto ei lähetnyt enää käyntiin, ainoastaan pauke putkessa muistutti toimivasta kipinästä.. Tänään avasin kipinöitsijän kannen, ja pyörijä oli tietysti 180 astetta pielessä, taas. Tämä tarkoittaa sitä, että jakajan saa väärinpäin, vaikka hihnan jako on kohdallaan! Käänsin sen oikeinpäin, ja säädin samalla ennakon, ehkä hieman omalaatuisella tavalla. Käänsin jakomerkit siten, että kampiakselinhihnapyörän merkki jää halutun verran aikaiselle, tämän jälkeen käänsin pyörijän ykköspytym tulpanjohtoa kohden. Ennakkoa jää noin 10 astetta. Kikka kaiketi toimi, sillä auto lähti käymään ensimmäisellä startin käännöllä! Öljynpaine valo sammui, ja nakutus hiljeni. Täytyy vielä koekuunnella autoa lisää, mutta tästä on jo parempi jatkaa.

18.9.2011 Kolkattaa yhä, kuunneltu on. Tästä johtuen olen asennoitunut vaihtamaan huomenna kaikki seuraajat, nostimet sekä öljyputken. Uudet osat tilasin jo perjantaina, ja ne luvattiin maanantaille. Tänään valmistelin paremmat työkalut venttiilikoneistoremonttiin, reseptillä Esab rälläkän kera. Pilkoin vielä yhden kiintoavaimen, tehden tällä kertaa kulman aivan haarukan juureen, niin että varsi nousee pystysuoraan, eikä sivulle. Jotta venttiilikopan irroittamisessakaan ei menisi kokoiltapäivää, tein taipuvavartiseen meisseliin muunnoksen tavalliseen 10mm hylsyyn. Hylsystä leikkasin vain kapean osan, hitsaten sen 4mm hylsyyn, joka puolestaan käy meisseliin. Tahtoo tosiaan mennä tolkuttomasti aikaa imusarjan katveeseen jäävän pultin pyörittelyyn. Ahtaaseen väliin kun ei mahdu räikkälenkki tai tavallinen hylsy.

28.9.2011 Aloitan tämänkertaisen päivityksen oikaisulla, sillä allekirjoittaneelta on päässyt tulemaan iso asiavirhe. Aiemmissa kuvissa näkyvä kuulapääpultti on säätöruuvi, ei nostaja! Sen sijaan keinu, seuraaja (engl. camshaft follower) ja nostaja tarkoittavat yhtä ja samaa osaa. Nyt virheistä itse asiaan. Kaikki nostajat ja säätöruuvit on vaihdettu uusiin, samaten öljyputki. Venttiilinkoppa irtosi vihdoin ohjeajassa, uuden työkalun turvin. Keinut vaihtuivat kaavalla, säätöruuvi ala-asentoon, jousipidike pois, säätöruuvi pois, jousi uuteen ruuviin, ja työvaiheet takaperin. Eniten sormenpäitä jäi kolottamaan jousien vänkäminen vanhoista uusiin säätöruuveihin.

Tässä on sitten hyvin mahdollinen syy kovaan koputukseen. Seuraaja vielä pahemmin montuilla kuin muut, juurikin etummaisen pytyn, jakopään läheisen, selittäen tähän astiset oireet. Voi vain kuvitella laiminlyötyä voitelua, sekä metallisilppua kannen myyjän alakerrassa.. Aion ottaa myyjään vielä yhteyttä, tietääkseni mitenkä näin on päässyt käymään.

Siinä kuva entistä ehommasta kannesta, ja sen venttiilikoneistosta. Huomenna on tarkoitus voidella osia ihan Valvolinen FE- luokitellulla öljyllä, ja tarkistaa öljyn kierto kanteen.

Loppuun asiaa sivuava nappaisu. Ennen kaupasta on huhujen mukaan saanut ihan Taunuksen venttiilityökaluja, mutta nyt ne piti tehdä itse, oikeastaan niiden tekemiseen tarvitaan enemmän työkaluja ja osaamista, kuin itse säätöön. Kolmas avain liittyy sekin OHC- moottoreihin. Materiaalina 3mm mustarauta, työstettynä rälläkällä, vingulla viimeistellen. Kyseessä viskonmutterin avain, joka mahtuu flektin taakse, ilman vesipumupn siimapyöränpulttien irroitusta. Koska työkaluja on tehty näin omapeärisesti, nimi on yhtä omaperäisesti "Taunus- työkalusarja" :-) Boreham... mer vaikenee, hetkeksi.

29.9.2011 Vaikka aamupäivä meni, sanotaan nyt jopa naisten kuullenkin, vituiksi, päätti ilta onnistaa. Valelin osia öljyllä, minkä jälkeen ruuvailin venakopan takaisin. Moottoria pyöritin jonkin aikaa startilla saadakseni öljyn kiertämään, jonka jälkeen kytkin ns. kuumat johdot, ja höräytin padan tulille kipinän sekä bensan kera. Vika oli poissa! Ei kuulunut enää koputusta, tämän totesin varulta ihan nauhalla, joka ilmestyy Youtubeen piakkoin. Mekaniikka viimein kunnossa, mutta säätöä riittää, ennakko ja seos ainakin. Kone kun tuntui vielä vähän nuhaiselta jos äkkiä avaa kaasun. Sopii sanoa "can you hear me running?" :-) 

9.10.2011 Kone on edelleen hiljainen, mutta öljynpainevalo päätti vilahdella vielä.. Tästä johtuen asensin viime viikolla asteikolla varustetun öljynpainemiitarin T-haaraan alkuperäisenkellon rinnalle ihmettelemään öljynkiertoa. Kuten pelkäsin lämpimänä tyhjäkäyntipaine 0,5bar... Kaikenlaisia ehdotuksia olen saanut vikaa koskien, mutta kuten olette saattaneet huomata paineongelmat alkoivat öljyputken vaihdon yhteydessä, ja tähän sain lisätietoa, että öljyputken ja kannenkanavan väliin kuuluisi tiiviste. Niinpä, se sieltä ainakin puuttuu, kuulemma o-rengas kelpaa käyttötarkoitukseen. Valmistelin hommaa etukäteen, joten jos saan huomenna kohdan tiiviiksi, raportoin öljypaineista tai niiden puutteesta. 

18.10.2011 Painehuolet jatkuu, joten ryhdyin toimenpiteisiin.Tämän viikon hommana on päästä öljypohjaan käsiksi, mutta alakautta. Selviän näin paljon vähemmällä ruuvamisella. Tähän mennessä olen jo aukonut pallonivelet, sekä nappannut pohjapanssarin pois. Kiitos Pekka Poudan, on ollut niin lämmintä, että kompura käy huoletta ja pulttipyssy pörisee. Etupalkin pitäisi irrota huomenna, kun sen on vain neljällä pultilla kiinni. Riippuen siitä paljonko vakaaja antaa periksi, saatta tiedossa olla myös alustapäivityksiä :-)

23-27.10.2011 Mahdollisesti lujaan kiinni ruostuneiden pulttien vuoksi, hankin ensimmäistä kertaa elämässäni kunnon litkuksi kehutta X-1R- irroitusöljyä. Sitä suihkin vaikuttamaan parin päivän ajaksi. Idea oli avata paikat pyssyllä, mutta potku ei riittänyt. Puolen metrin jatkovarrella, ja voimalla pultit alkoivat jo liikkua. Ääni oli kauheaa nuotin viereistä musiikkia korville, kauhean kitinän kera. Ihmeen kaupalla kaikki neljä kappaletta tuli ehjänä pois. Ei voi tässä vaiheessa kehua öljyä.. Samalla huomasin että apurungon kiinnitysten vastakappaleet eivät olekaan palkkien sisässä vaan konetilan puolella, joten niitä olisi saanut murjoa huolettomammin :-) Vakajaan ja korin välisten kiinnitysten sanotaan rikkoontuvan helposti, mutta paikat aukesivat kevyesti, ja tämä on öljyn ansiota. Pitänee mainostaa seuraavan kuvan litkua jatkossa.

Etupään ripustukset purettuna. Ohjausakselin saaminen irti hammastangosta, puunautti yhden sessionm verran, kunnes arvasin ottaa koko ohjausvaihteen irti apurungosta. Sen jälkeen oli tilaa kammeta liitos irti. Tänään ruuvailin öljypohjan pois, irroitin samalla pumupn. Epäilemättä pumppu oli löysästi kiinni, syy alhaisiin paineisiin lämpimänä voisi selittyä sillä. Pelkän kiristyksen sijaan, taidan laittaa RTV:tä väliin myös. Tähän päästyä alkoi tallin "tekniikka" oikuttelemaan. Ainoan valaisimen, halogeeni sellaisen, päälle läikkyi öljyä, ja tietysti kiehui sen pinnalla. Samasta syystä johtuen en voinut enää ottaa kuvaa (otan ensi viikolla) edistymisestä. Ennen pimennystä, totesin että ö-pohjan tiiviste pitää vaihtaa, kun se repesi irrottaessa. Suomen kielellä tämä tarkoittaa 4 arkipäivän odottelua. Tästä se on vaan jatkettava....

30.10.2011 Lisäsin kuvan aiempaan päivitykseen, ja tiivistin öljypumpun. Kiristin sen tällä kertaa tiukemmalle. Toivotaan jatkossa, ettei pumppu ole susi, ja vian korjaantuvan tällä keinolla...

6.11.2011 Remontit jatkuu, mutta kiireiltäni ehdin vasta nyt niistä raportoimaan. Öljypohjan latoin jo takaisin uusien tiivisteiden kanssa, ainakaa kylmänä ei vuoda öljyä, vaikka sitä on tikun mukaan piripintaan saakka. Seuraavana alkoi eturipustusten kasaus. Satuin hiljattain löytämään vakaajan taemmat puslat, uretaaniset totta kai, joten survoin ne tankoon. Vasaran voimin ne pitikin survoa. Ennen vakaajatangon takaisin asennusta, päätin suorittaa aeimmin mainitun alustapäivityksen. Heti mainitsen, ettei minulla ole mitään Sierran aliohjaavaa keulaa vastaan, mutta kokeilu mielessä puutun caster-kulmiin. Caster? Kulma paljonko etuiskari on kallellaan taakse, tässä tapauksessa. Yläpään kun ei ole säädettävä, niin siirrän itse tukivartta ja olkatukea eteenpäin, jolloin saadaan haluttu muutos.

Kuvassa hahmottelen paljonko siirtovaraa on. Idea käy varmasti ilmi. Tukivarressa olevan puslan ja vakaajan väliin panaan ylimääräinen prikka. Mahdollisuuksia astesäätöihin tai mittauksiin ei itsellä ole, mutta laskelmoin että n. 3mm siirtymä ei mene pahasta, koska Cosworth- mallinvakajaa on juuri 3mm vakiota pidempi. Sitä hullummaksi ajokäytös ei siis muutu :-) Aurauskulmat joutuu ehdottomasti säätämään uudelleen, jos tässä nyt päästään edes tienpäälle. Kaikki riippuu alkaako kone pitää paineet kunnossa. Itse vakaajan sain takaisin tilaansa kuormaliinan avulla. Kuullostaa tutulta, paitsi itseltäni meni jo viime keväällä jumiin se kiristin, joten täytyi vähän improvisoida. Sidoin liinan vakaajan ympäri ihan solmuilla, ja kiersin sitten jatkovarrella liinaa kireämmäksi. Toimi vaan tämäkin patentti. Lopuksi pulttasin koko etukelkan takaisin autoon Tällä hetkellä ripustuksista uupuu enää ohjausakseli sekä raidetangonpäät.

7.11.2011 Taiteilin hammastangon takaisin, ja kiristin momentteihin kaikki irti ruuvattuina käyneet pultit. Raidentangonpäiden vaihto sai odottaa, kun oikeanlaista avainta ei sitten ollutkaan.. Kaikki medium size- jakarit olivat myös hukassa. Vaan eiköhän homma hoidu, kun pyörähdän Maxi-makasiinin työkaluosastolla. Harrastuksen ohessa lisäsin yhden barin verran ilmaa Omegan eturenkaaseen. Se oli näköjään päässyt vajaantuman pari viikkoa sitten, kun kolautin jo kolmatta kertaa sen paikallisen Teboilin kanttarin... :-) Joka tapauksessa, keskiviikko tai torstai jatkaa remonttiputkea.

10.11.2011 Eilen vaihdoin molemmat rt-päät. Tänään hoidin vuorostaan muutamia pikku juttuja. Pohjapanssari, flektintunneli ja eturattaat menivät paikkoihinsa, joten saatoin laskea auton pois pukeilta. Etupyöriä katsellessa huomasin niiden harittavan jonkin verran. Täytyy siis säätää lisää aurausta jo omassa tallissa. Huolestunut en ole, tämä kaikki vain ketoo siitä, että jotain muutosta pyörägeometriaan on tullut. Loppuviikosta on tarkoitus koekäytellä konetta.

14.11.2011 Kone käymään, tyhjäkäynti paine 3 bar, näin kylmänä. Lämpimänä tyhjäkäynninpaine oli 1-1,5 bar, ja kierroksilla yli neljä, näiltä osin kunnossa. Kuten arvasin alkoi öljypohjan taempi tiiviste vuotaa... Sitä laittaessa niin vaikea nähdä, että osuuko kohdilleen. Valitettavasti projekti saa odottaa hetken, koska aion kyllä vaihtaa tiivisteen vielä kerran mutta moottori irroitettuna. Pieni tauko Sierraa on siis luvassa, mutta sivusto ei nojaa jarruillaan, vaan juttua on luvassa. Aion julkaista ohjeet ruisku-kaasari-muutoksesta, selkeiden ohjeiden ja kuvien kera. Samaten tarinaa tulee omasta henkilökohtaisesta suunnasta "uusilla urilla". Ja kliseen omaisesta, paljon muuta. Pysykää päätteellä!

 

 

JATKUU sivulla 11

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor